No coincideix del tot amb les seves preferències però, majoritàriament, els professionals del cinema consultats per aquest diari creuen que el director mexicà Alejandro González Iñárritu i l'actor Leonardo DiCaprio sortiran amb Oscar de la cerimònia de lliurament dels premis de Hollywood, que se celebren aquesta matinada. Ells aposten (4 de 5) per l'estatueta a millor direcció, però en el cas que González Iñárritu la guanyés a millor pel·lícula es convertiria en el primer d'obtenir dos Oscar de manera consecutiva després del triomf de l'any passat amb Birdman. Pel que fa a DiCaprio, aspirant a millor actor pel film del mexicà, la travessa té en compte, sobretot, que l'Acadèmia "li deu" després de cinc nominacions sense premi. Serà així?

Repassem la travessa feta entre actors i crítics d'aquestes comarques. Tant l'actor manresà Miki Esparbé com el crític cinematogràfic Jordi Bordas i el gerent de les multisales Bages Centre, Jordi Gonzàlez, aposten que l'Oscar a la millor pel·lícula serà per a El renacido, de González Iñárritu. L'actriu manresana Sílvia Sanfeliu opta per Spotlight i el crític de cinema Manuel Quinto, per El puente de los espías.

Quant a la millor direcció, Esparbé, Gonzàlez, Bordas i Quinto coincideixen plenament: l'estatueta se l'endurà el mexicà. El que no vol dir que sigui el que prefereixen. Sanfeliu li donaria a Tom McCarthy (Spotlight). Pel que fa al millor actor, l'únic que no tria DiCaprio és Quinto, que assenyala Michael Fassbender (l'actor que, per tria personal, també escolliria Bordas). I la millor actriu? Brie Larson (La habitación) per a Esparbé, Gonzàlez i Bordas; Sanfeliu gira cap a Saoirse Ronan (Brooklyn), tot i que pensa que se l'endurà Jennifer Lawrence (Joy) i Quinto tria Cate Blanchett (l'actriu que escolliria Bordas).

Les categories de millor actor i actriu de repartiment estan disputades. Dues coincidències: Stallone per a González i Bordas (un Oscar que no estranyaria a Sanfeliu); Ruffalo (Spotlight) per a Esparbé; Bale (La gran apuesta) per a Sanfeliu; i Rylance (El puente de los espías) per a Quinto. Alicia Vikander (La chica danesa) s'endurà l'oscar a la millor actriu de repartiment segons Sanfeliu, Bordas i Quinto. Esparbé creu que serà per a Rooney Mara (Carol), com així ho voldria Bordas, i Gonzàlez, Kate Winslet. I en el film de parla no anglesa no hi ha color: El hijo de Saúl. Quatre de cinc.