La tercera edició del Festival Clownia -organitzat per Txarango- ha tancat el seu cartell aquest dimarts amb la incorporació de noms internacionals com l´ivorià Tiken Jah Fakoly i els japonesos Tex & Sun Flower Seed, així com dels artistes locals Brams, Itaca Band, Buhos, Nyandú, Tomeu Penya, Animal o Pepet i Marieta, entre altres. La novetat principal d´enguany és que el festival s´allarga fins a tres nits, del 23 al 25 de juny, amb una primera jornada de concerts d´accés gratuït a la Plaça Major de Sant Joan de les Abadesses per celebrar la Revetlla de Sant Joan. La participació de Guillem Albà, amb l´espectacle ´Marabunta´ i impartint tallers de clown, és un altre dels reclams d´aquesta edició.

Més enllà d´alguna possible "sorpresa" de darrera hora, el cartell de la tercera edició del Festival Clownia és ja gairebé definitiu. Si fins aquest dilluns es coneixia la participació d´Els Catarres, La Raiz, Itaca Band i els britànics Will and the People, avui el cartell ha quedat definit amb més de vint noves incorporacions. Entre elles, destaquen les dels artistes internacionals Tiken Jah Fakoly (Costa d´Ivori) i els japonesos Tex & Sun Flower Seed.

Però com en les darrers edicions, Clownia és un festival eminentment format per bandes i artistes catalans i de la resta de l´Estat. El gruix del cartell el completen, doncs, noms com Buhos, Nyandú, Tomeu Penya, Pepet i Marieta, Animal, Vendetta, Tomeu Penya, The Pengüins, Falciots Ninja, Brams o Hora de Joglar.

De la mateixa manera, una part de la programació segueix encarada als espectacles híbrids, especialment els vinculats amb el món del circ. En aquest sentit, enguany torna l´espectacle de circ del Festiclown, de la mà de la companyia gallega Pallasos en Rebeldía, també el Circ Vermut, i l´espectacle de Guillem Albà ´Marabunta´. Albà, a més, oferirà tallers de clown en el marc del festival.

Revetlla de Sant Joan al Clownia

Per primera vegada el festival Clownia s´allarga una tercera nit. Aprofitant la proximitat de la Nit de Sant Joan (dijous) amb el cap de setmana del festival, els organitzadors han decidit "absorbir" la Revetlla dins del festival, ampliant les activitats a la nit de dijous.

La celebració consistirà en una nit de concerts gratuïts a la Plaça Major de Sant Joan de les Abadesses, "absolutament oberta a tothom", siguin o no assistents del festival, ha recalcat el líder de Txarango, Alguer Miquel. Hi actuaran Pepet i Marieta, Caribbean Dandy, Albercocks, Auxili i la colla local de diables Diablesses, com a mestres de cerimònies.

Una altra de les novetats d´aquesta edició és una zona d´acampada exclusiva per a famílies, i separada de la zona d´acampada general, per tal de preservar el descans dels menys noctàmbuls.

També enguany Clownia estrenarà una "fira d´entitats, cooperatives i organitzacions" vinculades a l´economia solidària, la sostenibilitat o el fenomen migratori, ha detallat Miquel. "Volem que serveixi per posar la llavor del pensament crític, i que Clownia se sumi al mapa d´espais i festivals que són petits despertars que mostren que es pot viure de manera molt diferent a com ho fem ara".

Quant als espais del festival, la Plaça Major no només acollirà la Revetlla de Sant Joan snó també concerts diürns i gratuïts durant tot el festival (Nyandú o Tomeu Penya hi actuaran); l´espai escènic dins del recinte ´Ciutat de Clownia´, l´escenari Àgora (carpa de circ) amb "la vessant més social"; i finalment l´Escenari Principal pels concerts nocturns i de més gran format.