El Museu Nacional d'Art de Cata-lunya mostrarà al públic, des de demà dijous fins al 3 de juliol, les dinou obres d'art medieval i una obra d'època renaixentista que ha incorporat gràcies a la donació realitzada pel col·leccionista Antonio Gallardo Ballart. Pepe Serra, director de l'equipament, va qualificar ahir "d'ingrés extraordinari" l'entrada en el fons del centre d'unes peces datades entre els segles XII i XVI que, després de l'exposició que s'ha fet per donar-les a conèixer, aniran a parar a les sales de romànic, gòtic i renaixement.

"La tradició filantròpica és pràcticament inexistent a Catalunya i Espanya, però en el món anglosaxó es practica per prestigi més que per la recerca d'incentius fiscals", va dir Serra. Gallardo fa donació de 10 obres, en deixa 4 en dipòsit i 6 més entren en concepte de dació en pagament d'impostos.

El conjunt està integrat per 14 peces de l'època gòtica, 5 de la romànica i una del renaixement. "Ni en el millor dels somnis podíem imaginar una entrada d'obres d'art com aquesta", va reblar Jordi Camps, Conservador en Cap de l'Àrea d'Art Romànic del MNAC i comissari de la mostra amb la col·laboració de Cèsar Favà, Gemma Ylla-Català i Joan Yeguas.

Una de les peces és la pintura Miracle del mont Gargano, atribuïda a l'artista Nicolás Francés i que pertany al Retaule de Sant Miquel, de Villalpando (Zamora). La fusta és part d'un conjunt força disgregat, una de les taules del qual és en possessió del Museu de Montserrat pel desig de l'arquitecte Xavier Busquets, que va morir el 15 d'agost del 1990. El seu germà, el pare Pere, va correspondre a la voluntat del finat i la seva col·lecció va entrar a formar part del fons del centre abacial.

Els responsables del MNAC van destacar ahir que les obres són "de gran qualitat". Entre les del romànic destaca el fresc procedent de San Miguel de Tubilla del Agua (Burgos), que s'emparenta estilísticament amb Santa Maria de Taüll. Així mateix, el museu ingressa obres dels germans Serra, Lluís Borrassà i Bernat Martorell, noms clau de l'art gòtic català, com també ho és el de Pere Teixidor en clau lleidatana. El quadre renaixentista és un Sant Tomàs apòstol signat per l'artista andalús Pedro Romana, de cap a 1510-20.