El llegat literari de mossèn Ballarín no s'atura amb la seva mort. De fet, el religiós estava preparant un llibre amb motiu de la commemoració del Centenari de Queralt, que se celebra aquest 2016. 'El meu Queralt' serà un recull dels textos que mossèn Ballarín va dedicar a la Mare de Déu de Queralt i al Santuari, on hi va viure durant 35 anys, des del 1958 fins al 1993.

El seu editor, Jaume Huch, ha avançat que el llibre veurà la llum després de Sant Jordi "perquè no quedi amagat per la Diada i perquè es vol convertir en un homenatge a Ballarín". "És un llibre que li feia molta il·lusió, però els últims dies ja no hi podia treballar", ha remarcat.

Mossèn Ballarín ha mort la matinada d'aquest divendres als 96 anys. "Si el silenci de Matadapera, on va viure durant sis anys, el van fer sacerdot; el silenci de Queralt, el van fer escriptor".

L'editor Jaume Huch ha recordat aquest divendres l'important llegat literari que deixa mossèn Ballarín i del qual ell n'ha editat cinc publicacions. De fet, des del mes de desembre passat, Huch i Ballarín treballaven en l'última obra del mossèn. La publicació serà un recull dels textos més emblemàtics que el religiós va escriure sobre el Santuari de Queralt, on va viure durant 35 anys. El llibre, que sortirà amb motiu del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, que se celebra aquest 2016, es convertirà en un homenatge a mossèn Ballarín.

Per Huch, Ballarín era "el gran savi que ens quedava de la generació de la Lleva del biberó". "Un noi molt marcat per la guerra, per les circumstàncies que va patir al front i la malaltia de la tuberculosi. Era un home que tenia una mala salut de ferro, però que encara fumava Montecristos que ell anomenava anticristos", ha assegurat.

Ballarín va viure a Queralt des del 1958 fins al 1993. El seu deixeble, mossèn Barniol, ha recordat la seva figura i ha dit que era una persona "amb els seus ideals, però que mirava més enllà i estava per la gent". Barniol ha destacat el seu llegat en la política i l'obertura que va fer de l'església.

Un llegat conservat

L'Arxiu Comarcal del Berguedà acull actualment 300 cintes amb xerrades de Ballarín arreu del món en diversos idiomes, la majoria de contingut religiós, 150 de les quals ja han estat digitalitzades. L'Arxiu també disposa de 32 agendes, 25 diapositives i 12 cintes en format VHS. El seu director, Xavier Pedrals, ha avançat que l'Arxiu preveu digitalitzar les 150 cintes restants de Ballarín, ja que "ell sempre deia que en aquestes cintes hi ha els meus llibres del futur".

A més, des de l'Arxiu es treballarà per recollir tota la informació complementària del mossèn. En aquest sentit, el conseller Vila ha destacat "la generositat amb què Mossèn Ballarín va començar a preveure i a gestionar el seu patrimoni literari i també tota la seva obra comentada amb relació a conferències, a discursos, a programes televisius, programes de ràdio". "Ballarín tenia tot aquest material, en bona mesura, conservat, sistematitzat. Vull agrair que bona part d'aquesta obra ja hagués estat donada a l'Arxiu Comarcal del Berguedà, on es custodia i on se'n té cura", ha afegit.

Per a Vila , "és molt important que tota la seva obra acabi sent gaudida i coneguda pel conjunt dels ciutadans, des de, en aquest cas, el conjunt de les institucions de l'Administració".