De què fan olor els pets? Aquesta és la pregunta que la compa-nyia bagenca de teatre familiar Sgratta, formada per l'avinyonenca Clara Gavaldà i el manresà Joan Cirera, es planteja en el seu nou espectacle, que estrenarà aquesta tarda a partir de les 6 al teatre Catalunya d'Avinyó. Hi torna tres anys després d'estrenar-hi la seva primera creació, Sol amb la Lluna, una proposta que li ha servit de "punt de partida" i que ha gua-nyat dos premis del públic.

Aquest cop, però, ha volgut buscar un títol "més gamberro", que expliqués més coses sobre l'espectacle i que "fes honor del que fem", diu Clara Gavaldà. "Amb el primer espectacle, ens vam trobar que venien nens molt petits, perquè el títol els cridava molt l'atenció. El nostre teatre és més adequat per a nens una mica més grans, a partir de 5 o 6 anys, i també per als pares, ja que nosaltres treballem molt amb l'humor".

Així doncs, amb la vocació d'atraure un públic familiar, Cirera i Gavaldà han creat "des de zero" una història protagonitzada per en Jonàs, un titella que té problemes d'olfacte i que no percep cap tipus d'olor. En Jonàs es pregunta quina olor fan els pets, "perquè creu que si ho sap, serà més feliç". Al llarg de l'espectacle, però, s'intercalen tres històries diferents que volen demostrar-li que a la vida hi ha coses més importants. "En la primera història parlem dels cinc sentits; en la segona expliquem que si te'n falta un, els altres et poden ajudar a suplir les mancances, i en l'última descobrim un nou sisè sentit: el sentit de l'humor", explica Gavaldà. Segons ella, el missatge subliminar és que, "malgrat que tots tenim mancances que no podem superar, hem d'aprendre a agafar-nos la vida amb humor".