La celebració del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt també tindrà certamen literari. Com ja va passar durant les festes de la coronació el 1916, i en el 50è i 75è aniversari de l'efemèride (el 1966 i el 1991), la comissió organitzadora ha apostat per mantenir aquesta activitat cultural que canvia de format, "amb un peu a la tradició però pensant en l'actualitat", amb l'objectiu de captar la màxima participació possible.

Es tracta d'un concurs literari a escala dels Països Catalans que busca obres literàries inèdites a l'entorn de Queralt i qualsevol de les seves vessants. Les bases (consultables a www.queralt2016.cat) presenten dues categories diferenciades. En el cas de la categoria de poesia, obres sobre la Mare de Déu de Queralt i obres sobre Queralt de temàtica lliure. Pel que fa a la categoria de prosa, s'hi podran presentar obres narratives de ficció o bé obres de prosa de no ficció o assaig. Els organitzadors han destacat la importància de la dotació econòmica del premi. L'empresa berguedana Liven ha apostat per finançar el certamen amb una dotació de 2.000 euros. Els guanyadors de cada categoria (un de prosa i un de poesia) opten a endur-se 1.000 euros.

Els treballs es poden presentar fins al 30 de juny a l'Arxiu Comarcal del Berguedà. Els premis es lliuraran el 8 de setembre.