Laura Restrepo (Bogotà, 1950) és una escriptora i periodista amb gran influència en el món literari llatinoamericà. D'entre la seva obra destaca Delirio, novel·la amb la qual va guanyar el premi Alfaguara el 2004, i també el Grinzane Cavour italià el 2006. Ara acaba de treure del forn Pecado (Alfaguara), un llibre en el qual, inspirant-se en El jardí de les delícies, el tríptic del Bosch, explora les cares del mal.

L'editorial Alfaguara, que pertany a la companyia Penguin Random House, ja li ha preparat una gira de presentacions del llibre que inclou Barcelona, Madrid, Bilbao i diverses ciutats de l'Amèrica del Sud, però Restrepo ha volgut que la primícia de Pecado fos a Borredà, població de 500 habitants, on fa un parell d'anys viu amb el seu fill Pedro. "Estem molt contents, perquè hem trobat un lloc meravellós per llegir i treballar, tot i que instal·lar-nos al camp també implica molta feina", afirma l'autora, que viu a cal Jaume Coll, casa que familiarment anomenen Lejanías.

"He volgut que la primera presentació de Pecado fos aquí a Borredà, perquè el llibre es va escriure a la masia on vivim. El meu fill Pedro em va ajudar en la investigació, i és a qui li ho consulto tot i el meu primer lector", assenyala Restrepo. Així, l'acte de presentació d'avui (18.30 h) al vestíbul de l'escola, organitzat pel grup municipal de la CUP de Borredà, esdevindrà "la celebració de la sortida del llibre", amb els veïns, "que ja saben a què em dedico, perquè em passo hores asseguda davant l'ordinador i m'han ajudat a muntar la biblioteca. Els vull convidar perquè siguin els primers partícips del naixement del llibre".

Restrepo assegura que l'interessen molt els comentaris que li facin sobre el llibre, "perquè tracta temes dels quals tothom té moltes coses a dir, i hi ha una sèrie de personatges interessants, amb relats molt forts, que es presten a la discussió, i d'altres més tradicionals. Pot ser un tema de conversa entre els veïns". A la presentació també hi assistiran Jorge de Cominges i Anna Manso, dos escriptors que estan vinculats estretament i de fa molts anys al poble de Borredà. "Tots dos ja han llegit el llibre, però encara no n'hem parlat, i serà una novetat sentir-ne els comentaris. Però, sobretot, vull convidar la gent a participar-hi", reitera l'autora colombiana.

Si El jardí de les delícies és "la festa posada en pintura del moment que apareix el pecat original, amb la pèrdua del paradís", els protagonistes dels relats de Pecado també entren en contacte amb el mal (una parella incestuosa, un assassí, una degolladora...) i en algun moment o altre es creuen amb aquesta obra. A Restrepo l'ha interessat "sempre molt la complexitat del mal" i alguns dels relats sorgeixen de "velles entrevistes i d'altres són més recents. Són com una vella obsessió". Pel que fa al quadre, li "encanta" des de petita, quan en tenien una reproducció a casa "que semblava que havíem de mirar d'amagat per la quantitat de personatges que hi ha incorrent en alguna prohibició". També ha anat diversos cops al museu del Prado, a Madrid, per veure'l.