Mossèn Josep Maria Casafont va ser l'últim mestre de capella del bisbat de Solsona, l'organista de Cardona i el fundador de la coral Cardonina. La va dirigir des del 1958 fins a la seva mort el 2012. Des de llavors, la coral viu una nova etapa, dirigida pel musicòleg Ovidi Cobacho. Són una trentena de veus que divendres van estrenar un oratori sobre els últims moments de la vida de Jesucrist.

És La passió de Cardona, i la intenció és que es vagi repetint cada Setmana Santa. "Es pot anar renovant el programa o basar-se en altres evangelis que no siguin el de sant Joan i Sant Mateu. També es pot fer un altre dia, si així ve més gent", va explicar Cobacho. "En tot cas, l'estructura ens agrada perquè ens permet incloure-hi patrimoni musical cardoní".

N'és un exemple l'arranjament que mossèn Casafont va fer de l'espiritual negra Hi eres tu? La va harmonitzar a mida d'Antonia Lozano, que la propera Pasqua farà 50 anys que és la solista de la coral. En la interpretació de divendres hi va posar tota l'emoció, en una església de Sant Miquel que va registrar tres quarts d'entrada.

"Fa temps que la cantem i la gent l'espera. Jo hi poso tot el que puc!", va dir Lozano, que amb 72 anys continua animant els salms de les misses. Va entrar a la coral de ben jove, i fins que no va tenir 50 anys no va estudiar música al Conservatori de Manresa. "Se'm va acabar la feina a la fàbrica tèxtil i vaig pensar que era el moment. No em volia morir sense aprendre cant, per treure la veu i fer uns aguts apoteòsics".

Ella és la component d'edat més avançada de la coral, que va estar acompanyada de l'organista Francina Ribas i dels actors de la companyia El traspunt: Anna Guitart va ser l'evangelista, Valentí Farràs va posar veu a Jesucrist i Josep Ratera, a Ponç Pilat. La posada en escena, austera i sense vestuari, va quedar deslluïda per problemes de sonorització repetits i molestos.

Albert Ferré, del Cinema Amateur Cardoní, va projectar durant l'hora llarga de funció un centenar d'imatges, la majoria, d'obres d'art amb escenes de la passió. Per al final va escollir fotografies de grans drames contemporanis, des de la contaminació fins a la fam.

Fa anys que la coral Cardonina canta als oficis de Setmana Santa, però aquesta va ser la primera vegada que el seu repertori va prendre forma d'oratori, que va incloure des de polifonia renaixentista (Croce) fins a composicions corals del segle XIX (Lützel).

"És música que s'ha anat interpretant al poble durant dècades", va explicar Cobacho, format a l'escolania de Cardona i que havia cantat a la coral a final dels 90. "L'arxiu musical té un fons de partitures manuscrites important, i val la pena reivindicar-lo".