El director i dramaturg manresà David Pintó i la pianista i compositora Clara Peya, d'arrels igualadines, són el tàndem creatiu del musical Homes foscos, que s'estrena demà al teatre El Maldà i que es podrà veure fins al 8 de maig. Junts repeteixen la fórmula iniciada amb Mares i filles, estrenada al mateix espai el 2014: musical de petit format, íntegrament cantat i amb dos personatges. Llavors eren dues dones (Nina i Mariona Castillo), i ara hi ha dos protagonistes masculins (Rubén Yuste i Marc Vilavella). Inspirat en l'univers literari de Patricia Higsmith (Mar de fons, El talent de Mr. Ripley), Homes foscos reuneix un guionista de cinema i un desconegut en un thriller musical sobre els secrets, la soledat i el desig prohibit de dos homes a l'Amèrica dels anys 40.

Un famós guionista de Hollywood està en plena crisi creativa intentant trobar un argument per a la seva pròxima pel·lícula. Treballa reclòs en una caseta allunyada de la ciutat, i misteriosament irromp un desconegut. Entre tots dos s'estableix una relació que va més enllà de l'amistat. Una "relació perillosa" en un context en què l'homosexualitat no estava ben acceptada, remarcava ahir Pintó en la presentació de l'espectacle. Amb aquests elements, i partint de l'estètica literària de Highsmith, l'obra entra "en un món tancat on ningú diu la veritat". Els autors han utilitzat els jocs de poder que tant apreciava l'escriptora, com el maltractament com a eina jeràrquica, el perillós joc de víctima i botxí, o les relacions malaltes en què la necessitat de l'un es converteix en el mecanisme opressiu de l'altre. A la caseta on fan vida emergeixen les seves pors, mentides i misèries, en definitiva, la seva cara més fosca. Així, l'espectacle tracta sobre el secret i el desig, "i de com, quan la convenció social ens prohibeix viure lliurement, ens convertim en una bomba de rellotgeria que pot explotar en qualsevol moment", subratllava el manresà.

Es tracta, en opinió de l'autor i director del muntatge, d'un "thriller musical" que aprofundeix en sentiments com l'enveja, la culpa o la vulnerabilitat. Els actors protagonistes són Rubén Yuste, que recentment va encarnar el paper de Malek a la darrera reposició de Mar i Cel, de Dagoll Dagom; i l'actor i cantant Marc Vilavella.

Homes foscos és el segon musical de Peya i Pintó de la trilogia encetada amb Mares i filles, una aposta que va néixer de la recerca del gènere del teatre musical íntegrament cantat. Si el primer explicava la relació entre dues dones, i aquest explora el vincle entre dos homes, el tercer tractarà de la relació entre home i dona.