El productor, compositor i artista visual Brian Eno participarà enguany com a conferenciant al Sónar+D, la trobada professional que té lloc durant la celebració del Festival Sónar. Una cinquantena de ponents, cent empreses creatives i/o tecnològiques i 4.5000 professionals acreditats són les xifres d´aquesta cita, convertida des de fa quatre edicions en Congrés Internacional de Cultura Digital i Tecnologies Creatives, i que se celebrarà els dies 16, 17 i 18 de juny a la Fira de Montjuic, en paral·lel al programa diürn de Sónar. A banda d´Eno, destaca la presència de la investigadora de Microsoft y especialista en Big Data, Kate Crawford, la plataforma Spotify o l´equip de Google Data Arts.

Brian Eno pronunciarà la conferència inaugural del quart Congrés Internacional de Cultura Digital i Tecnologies Creatives, el dia 16 de juny. El productor, compositor i artista visual britànic -membre fundador de Roxy Music, i col·laborador habitual de grans artistes internacionals-, intervindrà en la seva condició de "pensador rellevant" sobre la confluència de tecnologia, arts, ciència i cultura, segons ha avançat Sónar aquest dijous.

Enguany la cita ha programat una cinquantena de ponències de personalitats o empreses destacades en l´àmbit de les indústries creatives, lligades principalment a la música, i tecnològiques. Un dels focus d´atenció seran les noves formes de prescripció cultural mitjançant els algoritmes i les tecnologies que prediuen els gustos dels usuaris a Internet. En aquest àmbit, intervindran des de representants de la cadena pública britànica BBC, l´investigadora de Microsoft y especialista en Big Data, Kate Crawford, així com la plataforma Spotify.

L´ús de la mateixa tecnologia com a matèria primera de projectes artístics també serà abordada, en aquest cas per l´equip de Google Data Arts, creadors d´experiències interactives en aquest àmbit, i per l´estudi barceloní Domestic Data Streamers, especialista en representacions visuals de dades i creacions artístiques interactives.

D´atra banda, destaca la presència al Congrés de l´Organització Europea per a la Investigació Nuclear (CERN), institució que acull el col·lisionador de partícules a Ginebra, així com de l´ALMA, l´observatori astronòmic més gran del món, a Atacama (Xile). Els dos exposaran la seva experiència en col·laboració amb artistes i centres d´investigació científica com a motor d´innovació.

Richie Hawtin, Kode 9 i altres

Enguany passaran pel Sónar+D sis artistes que també actuaran al festival musical. Aquests són Jean Michel Jarre, Richie Hawtin, Kode 9, Lawrence Lek, Alva Noto y Bytone. Cadascú farà una xerrada en què "desvetllaran els processos d´investigació artística i tecnològica" que hi ha darrere del seus nous ´shows´.

Com és habitual, Sónar+D inclou també activitats diverses més enllà de les ponències, com són tallers, instal·lacions de gran format, trobades professionals i amb inversors, o la presentació de prototips i novetats tecnològiques a l´anomenat ´MarketLab´.

A més, la cita és una ocasió per a startups, estudis creatius i entitats públiques i privades per exposar-se. L´Startup Garden (per a empreses consolidades que busquen finançament) i el propi MarketLab -l´àrea expositiva- són els dos àmbits del Congrés en què aquestes iniciatives poden mostrar-se, prèvia sol·licitud a través d´una convocatòria que estarà oberta fins el 15 d´abril.