"Per ser un exemple d'una tasca admirable per salvar al mar Egeu les vides de persones que fugen de l'horror de la guerra als seus països, especialment de Síria, però també de l'Iraq, l'Afganistan, Somàlia i Pakistan". Per aquest motiu, l'ONG Proactiva Open Arms, nascuda a Badalona, ha estat reconeguda amb el premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat 2016, que atorga el Clam, el Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles.

Proactiva Open Arms era inicialment una empresa de salvament que treballava a les platges de quatre comunitats autònomes. Preocupats pel que passava al mar Egeu, fa sis mesos que l'ONG de Badalona, encapçalada pel seu director, Òscar Camps, va començar a fer rescats a l'illa grega de Lesbos d'embarcacions carregades de famílies que fugen de la guerra i la violència. L'arribada dels voluntaris a l'illa va ser un xoc, en adonar-se que la tasca de salvament era urgent.

Laura Lanuza, portaveu de l'ONG, destaca que els voluntaris han rebut "amb molta alegria" el reconeixement del Clam, que se'ls lliurarà el diumenge 1 de maig. "En la nostra curta trajectòria, qualsevol premi és molt important i benvingut, perquè quan sentim que tenim el suport de la gent ens dóna força per continuar. Sabem que les úniques persones que han donat suport als milers de refugiats han estat voluntaris com nosaltres, que som una petita representació", assenyala.

L'inici de les deportacions

De fet, l'anunci del premi va arribar ahir, el dia en què es van iniciar les deportacions acordades per la Unió Europea. "Una pancarta ho deia molt clar: 'Ferris per a una via segura i ferris per a la deportació'. Als refugiats, les màfies els demanen 1.500 euros per pujar a unes embarcacions precàries, i fer el mateix trajecte en ferri en costa 20. Fins ara les administracions no han fet res, però en un mes han portat vaixells de guerra i han muntat tot un sipositiu per deportar. Això no és just", s'exclama (més informació a la pàgina 23).

Lanuza destaca que el projecte, "que va començar amb quatre persones i uns estalvis, s'ha fet molt gran i és de molta gent, no només de tot l'equip que hi participem activament i som voluntaris. És una problemàtica de gran importància, la crisi de refugiats més gran des de la Segona Guerra Mundial, i està passant a Europa".

Gràcies a una campanya de micromecenatge, Proactiva actualment té un equip permanent de treball de 14 persones, tres embarcacions de rescat, quatre motos aquàtiques i equipament professional. Entre els voluntaris hi ha patrons d'embarcació, pilots d'helicòpter, metges especialitzats en emergències, bombers i altres professionals. Segons les darreres dades, Proactiva ha ajudat a arribar amb seguretat a la costa fins a 143.358 persones, de les quals 10.273 navegaven en embarcacions a la deriva, 475 havien caigut a l'aigua i 9.067 havien quedat atrapades en penya-segats.

El jurat del premi Casaldàliga és format per entitats de cooperació i solidaritat: l'Associació Araguaia, Oxfam Intermón, Justícia i Pau i el FICNA (organitzador del Clam).