Sant Jordi 2015 es va tancar amb un increment del 4% en el nombre de llibres venuts, amb un 6% més de facturació respecte l'any 2014. Durant la diada es van vendre 1,53 milions de llibres i la facturació va ser de 20,35 milions d'euros. El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, confia en millorar aquestes dades en aquest Sant Jordi. Considera que "la conjuntura és favorable"; i "no perquè hi hagi una pujada espectacular, ja que la situació del país és la que és", sinó perquè "confiem que la gent seguirà la tradició i ens acompanyarà per Sant Jordi". Tot i això, va reconèixer que tradicionalment "no és tan favorable" quan se celebra, com aquest any, en cap de setmana.

El Gremi de Llibreters de Catalunya espera que es pugui assolir el nivell de vendes de l'any passat i oferir una amplíssima oferta de llibres, de més de 40.000 títols de tots els gèneres, des de la narrativa fins a l'assaig i la poesia passant per la literatura infantil i juvenil i els llibres especialitzats.

De la seva banda, Patrici Tixis, president del Gremi d'Editors i de la Cambra del Llibre, va expressar el desig que "aquest Sant Jordi es pugui posar de manifest la recuperació del sector iniciada el 2015 i que ha seguit els primers mesos d'aquest any després de cinc anys de davallada en les vendes". La Cambra remarca l'esforç de tot el sector, des de la indústria gràfica fins als editors, distribuïdors i llibreters, perquè la jornada sigui un èxit i poder complir les expectatives del públic, tant pel que fa a la logística i organització com a la varietat i qualitat de títols ofertats. Tant el Gremi com la Cambra celebren que Barcelona ja formi part de la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO com a Ciutat de la Literatura.

Svetlana Aleksiévitx

El Gremi ha difós un missatge en vídeo de l'escriptora bielorussa Svetlana Aleksiévitx, guardonada amb el premi Nobel de literatura el 2015, en què s'afegeix a la diada reivindicant la importància del llibre. "Quan vaig saber que el llibre s'havia traduït al català vaig estar especialment contenta perquè a través de les lectures que s'organitzen puc establir un diàleg amb els lectors. És important tenir un llibre a les mans perquè és com una encaixada de mans", assenyala l'autora, que parla de Barcelona com la seva "ciutat favorita".

Visita de llibreters europeus

D'altra banda, aquest Sant Jordi, el Gremi col·labora, segons va explicar Daura, amb una iniciativa de Diplocat (Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya) que busca potenciar la dimensió internacional de la festa i que consisteix en la visita a Catalunya d'una quinzena de llibreters europeus de països com França, Dinamarca, Alemanya, Escòcia, Anglaterra i també de l'estat espanyol. Els responsables del Gremi acompanyaran els llibreters en una ruta per diferents parades i llibreries de Barcelona i Manresa per tal que puguin viure la festa i també conèixer detalls sobre la seva organització i funcionament de primera mà.