El projecte educatiu Fem òpera! del teatre Kursaal de Manresa va creixent en proporcions animals. Enguany ja són 16 els centres de secundària que s´hi han implicat i això comporta que els participants en els cors siguin gairebé 900 alumnes de primer i segon d´ESO. És la cinquena edició de Fem òpera! i la que té més participació i, per això, per primer cop, el nombre de funcions s´ha ampliat a cinc. En cadascuna, doncs, el cor estarà format per 200 alumnes.

La producció d´enguany és una estrena dins del projecte Fem òpera!: 'L´orquestra dels animals', basada en el conte dels germans Grimm 'Els músics de Bremen'. I en la funció d´aquest dimarts, la primera, els alumnes van tenir un espectador de luxe: l´italià Andrea Basevi, que és el compositor d´aquesta òpera. De fet, Basevi ja va ser en els assajos de dilluns i s´estarà a Manresa fins dissabte, quan es farà la darrera de les cinc funcions. Basevi, que és autor de 13 òperes de teatre infantil, assegura que la peça és «com un fill i m´agrada veure com treballen els joves, que són fantàstics. Per a mi és important ser-hi quan s´interpreta la meva obra, perquè sento l´emoció que transmeten els joves, que se senten protagonistes de l´espectacle. És diferent de la interpretació dels professionals».

Sense preparació musical

Andrea Basevi (Gènova, 1957) va rebre l´encàrrec de la Filharmònica Romana de fer una obra per ser interpretada pels alumnes de dues escoles de primària de la capital italiana «que no tenien preparació musical». Diu que, davant la dificultat de fer cantar els solistes, va fer protagonista d´aquesta obra el cor ,«com en les tragèdies gregues», mentre que va reservar «petites frases» per als quatre animals (l´ase, el gat, el gos i el gall) i els quatre lladres. És una decisió que va consensuar amb Roberto Piumini (Edolo, Brescia, 1947), destacat escriptor de literatura infantil italià, que és el responsable del llibret.

La decisió de basar-se en el conte dels germans Grimm 'Els músics de Bremen' va ser perquè «el públic ja conegués una mica la història, i també perquè tenia molts personatges per fer-hi participar més nens». A Manresa, els solistes, un total de 16, han sorgit d´un càsting en el qual van participar una seixantena de nens i nenes d´entre 9 i 16 anys.

Després de l´estrena a Roma, aquesta òpera també s´ha interpretat a Venècia i a Barcelona, al teatre del Liceu, en un projecte també pensat, com el del Kursaal, per acostar els joves de secundària al món de l´òpera.

Basevi insisteix en el fet que, malgrat que la música de 'L´orquestra dels animals' sigui «senzilla, cosa que per mi és difícil perquè vaig estudiar música contemporània, no lleugera, al darrera hi ha molta informació, amb referències a Bach, Mozart, Beethoven ('Clar de lluna', a ritme de tango), cançons infantils...»