Sub Tuum Praesidium. Sota la Vostra Protecció, l'inici d'una de les pregàries més antigues dedicades a la Mare de Déu dóna nom a una exposició amb què el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona s'afegeix a la celebració del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. El director del Museu, Lluís Prats, els comissaris de l'exposició, Immaculada Lorés, doctora en Història de l'Art de la Universitat de Lleida i Francesc Miralpeix, doctor en Història de l'Art de la Universitat de Girona, i el dissenyador de l'exposició i el catàleg, Salvador Vinyes, en van fer la presentació ahir a Solsona.

Immaculada Lorés explicava que l'exposició "l'hem basada en la realitat del bisbat de Solsona i dels múltiples i importants santuaris marians que té, i ens hem plantejat de fer una mostra que expliqui aquest tema des de punts de vista diversos". Així, el tractament de la pròpia imatge com a objecte artístic al llarg del temps és un dels punts de vista. Volen reflectir com ha evolucionat la construcció d'imatges, com els artistes han volgut representar aquesta figura, però "també com aquestes imatges al llarg del temps s'han anat adaptant als canvis litúrgics, devocionals i estètics".

Un altre aspecte que han tingut en compte a l'hora de donar forma a a l'exposició és la relació de les imatges de la Mare de Déu amb els seus feligresos, "l'escenificació d'aquesta devoció", i per això també inclouen elements processionals i d'altres que mostren la participació de la gent en aquest marc devocional al llarg del temps. I amb la intenció de donar aquesta visió total de les imatges, explica Lorés, que també s'ha tingut en compte "com amb diferents materials s'han elaborat imatges des de petites medalles fins a grans escultures amb diferents materials i costos". Afirma Lorés que han intentat "que confluïssin múltiples punts de vista i mirades molt diverses per parlar del tema, i d'alguna manera que els visitants que tenen un pluralitat d'interessos hi trobin un punt d'identificació".

D'altra banda, Francesc Miralpeix, gran coneixedor del barroc, va destacar que, tot i ser un estudi de cas molt concentrat en el bisbat de Solsona, el tractament que s'ha donat a l'exposició es podria fer extensible a la totalitat del territori català. "Podria ser una radiografia del que passava al país en un moment determinat". Destaca l'accent didàctic que han volgut donar a la mostra, intentant veure-hi mes enllà de la peça artística, i així poder explicar molts altres aspectes que queden ocults, com el vessant més de patrimoni, de conservació, de les còpies, "aspectes que es queden molt en l'àmbit acadèmic i tècnic i als quals hem volgut donar una importància".

'Sub Tuum Praesidium',La imatge de la Mare de Déu al Bisbat de Solsona obrirà portes el proper 29 d'abril a les 7 de la tarda i es podrà visitar fins a final del mes d'agost, quan la mostra serà rellevada per l'exposició del centenari del cementiri d'Olius.