El comitè tècnic de les festes del foc es va reunir ahir a Andorra la Vella per tal de seguir avançant en la preservació de les festes del foc un cop aconseguida la distinció de la Unesco el 2015. Una de les decisions que es van prendre va ser la creació d'una associació internacional que integri representants dels tres països membres de la candidatura: Andorra, França i Espanya. Tenint en compte la diversitat estructural de cada territori, una de les dificultats que caldrà superar, es va decidir que l'ens tingui tres nivells de representació: estatal, municipal o comunal i les associacions, que es consideren la base que manté la festa.

Per la seva banda, el representant tècnic de l'Associació de la Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, l'historiador Xavier Pedrals, va explicar que "era imprescindible fer els nivells per adaptar-se a la realitat de cada terreny", però va advertir que "enmig de tot això una hora o altra haurà d'aparèixer un comitè científic que aconselli si les coses estan bé o malament". Cal tenir present que actualment hi ha 63 pobles representants en les festes del foc, però d'ençà que la Unesco les va declarar Patrimoni Immaterial de la Humanitat, hi ha hagut nous pobles que s'han mostrat interessats en recuperar-les. Així, per exemple, aquest comitè científic seria qui hauria d'analitzar cada festa i determinar "si s'ajusta o no, si és una festa que s'havia perdut i es recupera o si s'està inventant alguna cosa nova", va indicar Pedrals.

Pedrals també es va mostrar satisfet amb el logotip que s'ha creat per a les festes, i va afirmar que "els baganesos i cerdanyolencs ens hi sentim molt ben representats". Va voler agrair "a la gent d'Andorra" la tasca feta per arribar fins a la distinció. Pedrals va recordar que la fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola és "un cas paradigmàtic perquè som els únics que fem el solstici d'hivern". "Vam lluitar molt per ser-hi inclosos i ara hi som admesos de molt bon grat", va assegurar.