Tres de les novetats que presenta La Patumaire Edicions per a aquest Sant Jordi tenen en comú que fan una mirada al passat recent de la comarca del Berguedà. En l'oferta de vuit títols del segell també hi ha llocs per als llibres il·lustrats per al públic infantil i juvenil.

L'esquí va ser un dels sectors en què van posar les seves esperances les institucions del Berguedà durant els anys 60 del segle passat. Un llibre de Josep Casals explica en primera persona com es va dur a terme el projecte de l'estació de Coll de Pal, una iniciativa encaminada a dinamitzar l'economia del territori que, cinquanta anys després, es fa evident que no va tenir l'èxit esperat. Inicis de la promoció turística al Berguedà parteix de la base que l'esquí continua essent un objectiu pendent de l'oferta turística de la comarca.

Ignasi Hierro, autor de La desmemòria històrica, presenta ara La dècada de les expectatives frustrades, un projecte auspiciat pel Memorial Democràtic del Berguedà que recorre la dècada dels anys 30, en què es va passar de gaudir del govern republicà a patir la guerra civil. Per elaborar aquest treball, Hierro ha consultat els arxius dels 39 municipis de la comarca.

D'altra banda, La Patumaire reedita La vida berguedana dels anys 50 i 60. Records i evocacions, on Joan Guitart plasma la seva mirada personal sobre la quotidianitat de fa mig segle. L'obra tracta els usos i costums de l'època i l'indret, així com els esdeveniments que es van produir.

L'espiritualitat recorre les pàgines de Crec en el que es veu i el que no es veu, on l'autora Rosa M. Garcia exposa el seu creixement personal a través de la fe. En un altre àmbit, Amadeo Palliser i Palmiro Viñas parlen de la resiliència, la capacitat de les persones per sobreposar-se a una situació difícil i tirar endavant, amb l'expressió grafològica com a mitjà d'anàlisi.

Marta Casadesús és alhora l'escriptora i la il·lustradora de L'esvoranc, el primer número d'una col·lecció de còmics que s'inspira i s'ambienta en el Berguedà. El volum inclou un apèndix amb els personatges i els indrets que protagonitzen la narració.

En Quimix-2417 arriba des del segle XXV a la Catalunya del XXI, i un noi que l'acull li explicarà com viu la gent aquí avui en dia. D'altra banda, Un per a cada Sant Jordi és format per set relats que parlen de la llegenda del sant des de punts de vista inhabituals.