En una diada de Sant Jordi marcada per la manca de novetats d'autors locals a Solsona, veu la llum L'hospital d'en Llobera. Lectures d'història de Solsona, de Ramon Planes Albets. Els dos volums del llibre han estat publicats gràcies a una campanya de mecenatge endegada pel Centre d'Estudis Lacetans i el Fòrum d'Aprofundiment Democràtic de la capital solsonina. L'obra té com a fil conductor l'emblemàtic edifici de l'hospital d'en Llobera, actual seu del Consell Comarcal del Solsonès, i, tot repassant la trajectòria vital de la nissaga de mercaders Llobera, ressegueix els fets més destacats de la història de Solsona, des del segle XIV fins al segle XX.

En el seu inici, l'obra ens acosta a la situació del segle XIV, en què els mercaders, especialment els tèxtils de la -encara- vila de Solsona eren molt influents, es van establir a Barcelona i van ser, fins i tot, consellers del rei per a les obres del Port. A més, el llibre de Planes aporta elements de debat desconeguts fins ara, fruit de la investigació de l'autor, com el fet que El llibre de les hores de Bernat Martorell fou encarregat pel mercader Llobera per formar part de la biblioteca de l'hospital, com indica l'escut de la família que apareix en el llibre i que, fins ara, mai no s'havia relacionat amb la família solsonina. Una altra de les investigacions del llibre aporta la idea que el mercader que apareix a la novel·la cavalleresca del segle XV Curial e Güelfa podria ser el mateix Joan de Llobera. El llibre també reflecteix episodis més recents de la història solsonina, com la gestió del naixement del Museu Diocesà i el paper d'alguns bisbes que en van ser protectors i d'altres que van fer servir el patrimoni per finançar les seves activitats.

L'hospital d'en Llobera. Lectures d'història de Solsona és una obra escrita amb rigor i professionalitat, avalada per una exhaustiva documentació que s'hi inclou. S'edita en dos volums, que incorporen 382 documents editats i més de 1200 de descrits, i un índex de 5.000 noms corresponents a institucions i solsonins dels segles XIV al XX

A l'abast de tothom

Tot i ser una obra que té un cost elevat (80 euros), els promotors volen que tota persona interessada la pugui tenir, i per això estan oberts a qualsevol modalitat de pagament, sense interessos. Demà dissabte, diada de Sant Jordi, tindran una parada al passeig de Solsona, oberts a totes les propostes que els vulguin consultar d'aquells ciutadans que vulguin adquirir aquest treball singular.