L'artesenc Jordi del Rio estrenarà demà diumenge a Cabrianes el seu tercer treball de producció pròpia, però en aquesta ocasió no estarà sol a l'escenari com a Clic! (2012) i L'Avi Tonet (2014), l'acom-panyarà la seva parella, Elisa Jorba, que no trepitja la fusta des de fa quinze anys. Menuda comèdia! s'adreça al públic familiar, com els títols precedents, i parla de la necessitat de preservar la cultura i el patrimoni a partir de la història d'uns operaris municipals que aprenen a estimar un teatre que l'alcalde els ha manat desallotjar abans de ser derruït per obrir un centre comercial.

"En tenia moltes ganes, però també em fa molt respecte", afirma Jorba hores abans de retornar als escenaris. "Després de Teiatru, amb el Jordi vem decidir tenir fills, i durant tot aquest temps m'he centrat en la feina a l'Ajuntament de Balsareny, les lectures de contes a les biblioteques i les classes de lectura. Ara, la canalla ja és gran i em venia molt de gust fer teatre de nou", explica.

Menuda comèdia! segueix les línies mestres dels anteriors muntatges de Jordi del Rio: "hi ha molta part gestual, també teatre de text i manipulació i, aquest cop, no fem pujar voluntaris a l'escenari". Una burra de camerino conté davant dels espectadors un grapat d'elements d'atrezzo a través dels quals els dos protagonistes, en Minguet i l'Encarnita, descobreixin l'encís de la interpretació i, per tant, desobeeixen les ordres de l'alcalde de buidar el Teatre La Comèdia perquè es pugui tirar a terra. "La màgia del teatre t'atrapa, ja sigui com a actor o espectador, i no te'n pots sortir", afirma del Rio.

El director i guionista d'aquesta peça, en què l'humor és un aspecte central, no amaga les similituds amb el cas del Teatre Conservatori de Manresa, que una consulta ciutadana va salvar de l'enderroc. "Em vaig inspirar en aquest afer. Crec que la gent ens hem de queixar als polítics quan perilla la cultura", apunta. No en va, en un moment de la representació, els dos actors escolten el clam de la gent que es manifesta a l'exterior cridant "Salvem el Comèdia!", un clam popular que obliga la màxima autoritat política de la ciutat a fer-se enrera i, en comptes de fer entrar les excavadores, destinar una partida pressupostària a millorar l'estat del teatre. No sempre és així, però val més creure que a vegades és possible.