Un Sant Jordi en dissabte, amb els canvis d'hàbits que comporta. Un Sant Jordi pendents del cel, perquè la previsió meteorològica anuncia pluja (no tot el dia). Els llibreters de la Catalunya Central es mouen en aquests dos paràmetres. I, sobre els títols que avui es vendran més, ells han hagut de fer les seves apostes ja fa dies i esperen haver-les encertat per no fer curt davant de la demanda, sempre volàtil perquè per Sant Jordi es triomfa més per ser mediàtic que no pas pel boca-orella. Segons diu Isabel Casas, de la llibreria Llegim...? d'Igualada, "aquests dies s'hauria de prohibir parlar de llibres als mitjans perquè només fan que embolicar la troca. Estem a prova d'infart. Les comandes les fem al principi de març i serà una loteria si el llibre que et demani la gent, perquè ha sortit a la televisió, coincideix amb el que tens".

Els autors i els llibres que sonen més per encapçalar el rànquing d'aquest Sant Jordi a la Catalunya Central són en bona part catalans: Víctor Amela i La filla del capità Groc; Empar Moliner, amb Tot això ho faig perquè tinc molta por; i Màrius Serra, amb Res no és perfecte a Hawaii. Pel que fa a no ficció, Confessions d'un culer defectuós, de Sergi Pàmies; i La màgia de l'ordre, de Marie Kondo. Però en la diada del llibre tenen molta sortida també els manuals de cuina (n'hi ha per triar), els tractats d'autoajuda, els contes infantils i, també, els volums de persones que són conegudes per la seva presència a les xarxes socials. A Manresa, per exemple, signarà la seva novel·la el youtuber Jordi Wild (de 17 a 19 h, a la parada d'Abacus).

La conjuntura és favorable perquè els llibreters incrementin enguany les vendes i la facturació. Lluís Codina, de l'Abacus de Manresa, certifica que "s'ha notat un canvi de tendència pel que fa a la venda de ficció i no ficció, i el llibre infantil està en creixement continu". La previsió del Gremi de Llibreters és que es venguin 1,5 milions de llibres, que representen més de 20 milions d'euros.

De tota manera, hi ha llibreters contents amb una jornada en dissabte, i d'altres que no tant. Ho corrobora Antoni Daura, de la llibreria manresana Parcir i president del Gremi de Llibreters: "als metropolitans no els agrada, perquè la gent marxa. On estan contents és als llocs receptors de turisme d'interior i segones residències. Però més o menys assolim les mateixes xifres. I a Manresa no sé com anirà... si no fa gaire bon temps, tampoc convida a fer gaires excursions". Més pessimistes amb aquesta circumstància són Cristina Blesa, de la llibreria Rubiralta de Manresa; i Anna Comellas, de la llibreria El Racó de les Paraules, de Sant Joan de Vilatorrada; que preveuen un dia "més fluixet que altres anys perquè la gent aprofitarà per marxar". En canvi, els llibreters de Solsona estan més contents, tots preveuen un augment de vendes, perquè, com diu Joan Obiols, de Jobis, "hi haurà més moviment perquè vindrà gent de fora".

D'entre els llibres locals que, ara per ara, han tingut més sortida la varietat és total, segons els llibreters. Una petita llista: Un vestit curt, del color de la sorra d'una platja vorejada de pins, del manresà Jeroni Muñoz Soler; Amor a través del xat, de la manresana Teresa Sales; Mossèn Joan Noves, quadern de records, sobre la trajectòria de qui va ser rector d'Ogern i la Valldan... i també es preveu que torni a vendre aquest Sant Jordi Mossèn Tronxo, del desaparegut mossèn Ballarín.