La bellesa i la injustícia caminen plegades a l'Àfrica. El manresà Xavier Bonals va percebre els dos rostres del continent negre en el viatge que va realitzar al Camerun i que va motivar la seva estrena com a escriptor. Alma de explorador apareix a la venda per Sant Jordi amb el relat vivencial d'una experiència que va permetre a l'autor copsar les alegries i les misèries d'un territori que no es pot conèixer a fons fins que no es trepitja.

Una altra novetat manresana és Un vestit curt del color de la sorra d'una platja vorejada de pins (Espai Literari), de Jeroni Muñoz. L'autor debuta com a novel·lista amb la dolorosa història d'amor del Biel i l'Ona a l'Empordà dels anys 80. El relat transita entre el passat recent i el present i va destapant els secrets ocults dels personatges que van entrant a escena.

En el territori de la novel·la destaca també El mar de les ombres (Onada Ed.), del capelladí Joan Pinyol. L'acció és protagonitzada per en Miquel, que no vol anar a morir a la guerra del Marroc per a la qual és cridat a files el 1909.

També presenta novetat Isabella Herrero, coneguda per haver dirigit una escola de models a Manresa. Tratado de un ignorante (Círculo Rojo) és una mostra de la tirada de l'autora per la ciència-ficció, aquest cop ambientada en els misteris de Montserrat.

Enigmes de Marc Casanovas

Llegir i intentar resoldre mig centenar d'enigmes és l'objectiu d'Historias imposibles (Montena), del navarclí Marc Casanovas. L'autor treballa al programa El Matí i la Mare que el Va Parir, de Ràdio Flaixbac, i va participar en la famosa trucada d'un fals Puigdemont al president espanyol Rajoy.

Beatrice Nyffenegger també té novetat, Toni i l'ocell blau (Parcir), conte que il·lustra Joan Romero. L'humorista gràfic Jaume Capdevila Kap és un dels autors d'Els matins il·lustrats, que recull les vinyetes de sàtira política que uns quants dibuixants realitzen un cop per setmana al programa Els matins de TV3.

En clau d'humor, El llibre de la iaia Toneta (Fanbooks) aplega les estridències d'un personatge d'imaginària ascendència igualadina. Per la seva part, el dentista igualadí Josep Maria Ustrell ha publicat el volum de divulgació científica Diagnostico y terapéutica en ortodoncia (Elsevier).