Hi va haver poques sorpreses en el terreny literari i Víctor Amela, Empar Moliner i Sergi Pàmies es van alçar com els autors de més èxit del Sant Jordi 2016, tant a Catalunya com a les comarques centrals. A Manresa, els autors locals més sol·licitats van ser Genís Sinca i Llorenç Capdevila, tal com també era previsible. La sorpresa, aquest cop, va venir més aviat del cel: per contra dels pronòstics meteorològics, el sol va lluir durant una gran part del dia i, a la tarda, quan s'esperava més pluja, el temps va aguantar. De fet, en molts indrets, com a Manresa, van acabar caient només quatre gotes. Resultat: un Sant Jordi multitudinari que es va traduir, segons el Gremi de Llibreters de Catalunya, en un lleuger augment de les vendes respecte de l'any passat. I això malgrat caure en dissabte, la qual cosa era considerada a priori com un inconvenient per al sector.

"Sempre diem que és millor un Sant Jordi en dia feiner, i ho mantenim. Però, pensem, que dintre de tot, ha anat prou bé", explicava al vespre a aquest diari el president del gremi, el manresà Antoni Daura, propietari de la llibreria Parcir de Manresa. "En general, la sensació és que hem millorat lleugerament les vendes de l'any passat", va afegir.

A Manresa, de fet, durant moltes hores del dia es va poder veure un passeig de Pere III atapeït, ple de gom a gom, una imatge poc habitual de veure en un matí d'un dia laborable. "Aquest any, en ser dissabte, l'allau humana ha començat a venir una mica més tard. Però, a partir de les 11 del matí fins a 2/4 de 3 de la tarda, el Passeig estava ple com un ou", va manifestar gràficament Daura. "Després d'una treva una mica llarga, a 2/4 de 6 de la tarda s'ha tornat a animar molt. I, per sort, el temps ha aguantat", va afegir Daura amb satisfacció.

De fet, malgrat l'amenaça de tempesta, les quatre gotes que van caure només van obligar a estendre alguns paraigües i a protegir algunes parades de llibres descobertes. "En un dia laborable, la gent es reparteix de forma diferent durant el dia: comença més d'hora i a primera hora de la tarda ja es comença animar de seguida", va explicar.

Com sempre, el centre neuràlgic de Sant Jordi a Manresa va ser el primer tram del passeig de Pere III, on es van aplegar més de 50 parades. En el conjunt de la ciutat, però, se'n van comptar gairebé 200, segons l'Ajuntament, la majoria de venda de roses i plantes. Aquest cop, enlloc de cues d'escolars, el públic era format majoritàriament per famílies, parelles i grups d'amics, tant de Manresa i de la comarca com vinguts d'altres indrets de la Catalunya Central. El fet que les línies d'autobús urbà fossin gratuïtes durant tot el dia va animar també molta gent dels barris a acostar-se al centre de la ciutat. També les parades de la zona del nucli històric, que convivien amb les propostes de L'Antic, van tenir una notable concurrència, tot i que lluny de la que es registrava al Passeig.

Al Passeig, alguns dels escriptors que es van veure signant llibres van ser Llorenç Capdevila (Pacte de silenci), Manuel Quinto (Pantalla), Isabella Herrero (Tratado de un ignorante) i Pep Molist i Bernadette Cuxart (Parrac, el fill del drac). Però el que va despertar més interès, sobretot entre els joves (i les joves) va ser el reeixit youtuber manresà Jordi Wild, que presentava el seu llibre Sueños de acero y neón, una novel·la de ciència-ficció amb un detectiu que és el seu alter ego. Wild va provocar durant dues hores a la tarda una llarga cua de joves per poder signar l'obra, a l'estand de la llibreria Abacus.

La responsable de la parada d'aquest establiment, Rosa Montoriol, es mostrava satisfeta de la jornada d'ahir. "Ha vingut molta gent i ha comprat llibres molt diversos, tant narrativa com també no ficció, com ara llibres de cuina, d'humor, d'aficions... i sobretot hem venut molt llibre infantil. Sembla que molts pares i mares prefereixen gastar-se els diners perquè els seus fills llegeixin!", comentava satisfeta.

Per la seva banda, Montse Pellicer, de la llibreria Sobrerroca, valorava molt positivament l'alta concurrència en el Sant Jordi d'ahir: "al matí, sobretot, ha vingut moltíssima gent, segurament perquè creien que a la tarda plouria. Ha estat molt exagerat", assegurava. "Hem estat venent llibres a un ritme molt accelerat durant tot el dia. No hem fet caixa, però estem segurs que hem venut més que l'any passat", va afegir.

A banda dels llibres de Víctor Amela (La filla del capità Groc), Empar Moliner (Tot això ho faig perquè tinc molta por) i Sergi Pàmies (Confessions d'un culer defectuós), alguns dels altres autors més venuts ahir a Manresa van ser Jonas Jonasson (L'assassí que va somniar amb un lloc al cel), John Irving (L'Avinguda dels Misteris) i Lluís Foix (Aquella porta giratòria). Els manresans Genís Sinca (Malparits!) i Llorenç Capdevila (Pacte de silenci) van ser els locals més venuts a la capital bagenca.

A falta de conèixer les dades concretes a Catalunya, els llibreters esperaven incrementar aquest any entre l'1 i el 2% les vendes de llibres respecte al 2015, quan es van vendre 1,5 milions d'exemplars i es van facturar 20,35 milions d'euros. Tots els llibreters consultats ahir manifestaven que el matí de la jornada "ha estat excel·lent", encara que les xifres de vendes i facturació no se sabran fins a ben entrada la setmana que ve.

El mal temps a la meitat nord de Catalunya a partir de la tarda no va impedir "la participació de la gent a peu de carrer", en un dia en què va destacar, també, l'increment de vendes de llibres infantils.

Com en anys anteriors, es manté la tendència a comprar més d'un llibre per persona i que no hi hagi un o dos llibres destacats, sinó un ampli ventall, entre els quals la gent pot triar.