El Gremi d'Editors i el Gremi de Llibreters de Catalunya estan estudiant impulsar la candidatura de Sant Jordi com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. La iniciativa s'ha debatut fins ara en el si de la Cambra del Llibre, la institució que aglutina aquests gremis i el dels distribuïdors i que fa 90 anys va fer néixer el dia del llibre, i encara es troba en fase d'estudi, segons va explicar Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters a l'ACN. Editors i llibreters busquen, així, seguir els passos de la Patum de Berga, els castells i les festes del foc dels Pirineus, ja reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial.

El conseller de Cultura, Santi Vila, va donar a conèixer la notícia en el programa L'entrevista de La Xarxa i va afegir que el Govern hi donarà suport. Vila va assegurar que una possible declaració per part de la UNESCO serviria per "projectar encara més al món que a Catalunya, el dia de Sant Jordi, té lloc un esdeveniment singular i extraordinari, vinculat a la cultura i a la identitat i que, a més, entén tothom per la seva vinculació amb les commemoracions de les morts de Shakespeare i Cervantes".

Vila va assenyalar que "qualsevol ciutadà del planeta podrà dir que a Catalunya encarnen la seva vinculació amb les lletres fent una festa cívica tan espectacular i absolutament extraordinària". També es va referir a la necessitat de consensuar amb els sectors implicats fórmules que permetin aprofitar i distribuir millor l'efecte de Sant Jordi els dies previs. "Hi ha idees que s'han de meditar, consensuar i madurar", va afegir.