Amb motiu del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, el repertori del concert de Patum d'enguany estarà format per peces de temàtica patumaire i queraltina, com l'himne de la coronació i els goigs de Queralt. La banda del Memorial Ricard Cuadra, formada per més d'una quarantena de músics, ja ha començat a assajar les peces "reconvertides, amb nous arranjaments i harmonitzacions, per lligar les dues festes", segons ha explicat Pep Moneo, impulsor d'aquest esdeveniment que recorda la figura del músic berguedà Ricard Cuadra.

Sota la direcció de Sergi Cuenca, els músics preparen un repertori amb composicions fetes per a l'ocasió per Roger Belmonte, Robert Agustina i el mateix Sergi Cuenca. "En la primera part hi haurà una barreja de peces de temàtica patumaire i queraltina, i fins i tot algunes barrejaran melodies de les dues festes. En la segona part, com sempre, interpretarem un salt de Patum amb alguna sorpresa més", apunta Moneo. Els dos concerts de Patum tindran lloc el dissabte 21 de maig, a les 10 de la nit, a la plaça de Sant Pere de Berga; i dos dies abans, el 19 de maig, al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona.

En aquesta ocasió, la banda del Memorial Ricard Cuadra ha decidit prescindir de la figura de l'artista convidat, que ha estat una constant en les darreres edicions: Elèctrica Dharma, Albert Guinovart, Llibert Fortuny, Lloll Bertran i, l'any passat, Manel Camp, entre d'altres. "Actuarem només nosaltres, perquè en els darrers tres anys ha plogut a l'hora del concert, i la recaptació, per tant, no ha estat la mateixa", reconeix l'impulsor del Memorial Ricard Cuadra. Aquesta iniciativa es finança per mitjà de les entrades i, com que no s'han pogut fer els concerts d'aquests darrers tres anys a la plaça de Sant Pere i s'han traslladat al Teatre Municipal, la diferència de recaptació es xifra que és d'entre 5.000 i 6.000 euros. A la plaça Sant Pere es venen un miler d'entrades, i al teatre, tot i que la capacitat és de 700 localitats, només s'acaben posant 500 entrades a la venda, perquè unes 200 ja s'han de destinar als convidats institucionals i dels músics, que participen en el concert de forma altruista. L'Ajuntament de Berga és qui posa la infraestructura per fer el concert.

En aquests darrers anys, el concert amb artista convidat s'ha anat tirant endavant "perquè teníem una mica de coixí, perquè sempre hem tingut molt d'èxit. Així hem pogut encomanar a un artista conegut, a preu d'amic, que ens faci una obra de creació, que no és per al seu repertori i només per fer dos concerts". Les característiques del concert de Patum fan que "pu-guem fer més o menys depenent de les entrades venudes, i tres anys de pluja seguits ens han buidat la caixa i, per tant, no podem convidar ningú". L'alternativa ha estat apostar pels compositors de casa, "que no cobren", "amb l'esperança de poder tornar a tocar a la plaça perquè, de cara al futur, puguem tornar a convidar al concert de Patum artistes de fora".

D'altra banda, la celebració dels actes de Queralt 2016 també té incidència a l'hora de preparar el concert d'enguany, que, fins i tot, s'havia plantejat de fer a dalt dels santuari. Aquesta opció es va desestimar per motius econòmics, pels desplaçaments que comportava i les veles que s'haurien de muntar. "Era una idea maca, però inassumible", afirma Moneo. Així, la inclusió en el programa d'actes la pujada dels gegants a Queralt el diumenge el matí ha desplaçat l'actuació castellera al dissabte a la tarda. Això farà que el muntatge de l'escenari del concert (que serà més petit i desplaçat a l'esquerra del públic) i les proves de so es facin dissabte al matí. I, després de l'actuació castellera davant de l'ajuntament, caldrà córrer per posar a lloc les cadires per al públic.