El fenomen room escape ha arribat a les comarques centrals. Es tracta d'un joc que es practica en parella o grups de fins a 6 persones. Els participants queden, literalment, tancats en una habitació de la qual només poden sortir si resolen i superen enigmes, proves i troben pistes que hi ha amagades a la cambra i que els permeten avançar.

Solucionar el misteri i aconse-guir la combinació necessària per obrir la porta són els objectius del joc. Tot això amb un límit de temps. Són proves d'enginy, lògica, habilitat i observació, no pas físiques, i hi pot haver múltiples temàtiques. Hi ha jocs de detectius, d'altres que et traslladen a èpoques històriques, de ciència-ficció o de terror. L'ambientació de l'habitació és fonamental per entrar de ple al joc.

A Manresa ja hi ha un room escape en marxa al passatge Ferrocarril. Es diu Secret. Dos més, El codi Houdini i La clau, estan a punt d'obrir. Berga és pionera a les comarques centrals i ja fa temps que va posar en marxa una iniciativa d'aquest tipus i ara n'estrenarà una altra. En el cas dels locals de Manresa proposen descobrir un lladre, els misteris que amaga Montserrat, entrar en un internat dels anys 60 o bé resoldre un conflicte familiar.

A Catalunya hi ha actualment més d'una quarantena de room escape. Hi ha una veritable colla de fans que els recorren i a les xarxes socials fins i tot es fan rànquings per puntuar-los. A Barcelona el que triomfa actualment és el que està inspirat en la pel·lícula de terror Saw. Però n'hi ha de tot tipus.

Enganxa, diuen els promotors dels locals a Manresa, que destaquen que es tracta d'una modalitat d'entreteniment nova que atrapa, t'aïlla completament de l'exterior i fa que et concentris en les pistes per resoldre el misteri de cada joc amb la pressió que s'ha de fer en un temps determinat per acabar obrint la porta. Generalment una hora. N'hi ha que tenen una sola habitació, i n'hi ha que es passa d'una a l'altra a mesura que es van descobrint pistes i resolent enigmes. Tots mantenen en secret què hi ha darrere de la porta abans d'entrar en aquest món.

A través d'unes càmeres els promotors de cada sala controlen els moviments dels grups a l'interior de l'habitació, i si s'encallen en alguna prova o no troben la pista necessària per avançar, poden rebre algun ajut que els guiï. Això també els permet veure el comportament de cada grup: qui agafa un paper de lideratge o qui assumeix un rol més passiu, o veure que hi ha enigmes que poden semblar senzills però que hi ha grups que no resolen, i d'altres que podrien semblar més complicats els troben de seguida. No hi ha lògica.

Joan Armengol va obrir Secret l'1 de març passat. Els seus primers clients van ser una parella que ja coneixien tots els de Catalunya i que tenien ganes de descobrir els misteris d'un de nou. Però per al gran públic encara és un món desconegut, afirma. «És un tipus d'oci completament diferent. Manresa és una ciutat amb totes les lletres, però creiem que hi ha poca oferta d'oci i vam ser pioners en aquest tema».

Armengol i la seva companya van fer el seu primer room escape convidats per uns amics a Barcelona. «No sabíem què anàvem a fer». Però va resultar «un gran descobriment. Ens ho vam passar de meravella. T'aïlles completament, t'oblides absolutament de tot i només estàs concentrat a poder resoldre el misteri de cada joc». També «deixes anar adrenalina quan veus que falta poc o intueixes que estàs a un pas de sortir i no saps com fer-ho. Quan ho aconsegueixes, sobretot si falta poc, és una celebració». Després de passar per diferents room escape «vam pensar que això és el que feia falta a Manresa». I així va ser.

És el mateix cas que les bagenques Marta Vilanova, Cristina Masip, Anna Calsina i Vanessa Ramírez. Són amigues de tota la vida, i per celebrar un aniversari «vam buscar una cosa diferent per fer juntes», expliquen. Va resultar ser un joc d'aquests. «Van ser 60 minuts intensos i plens d'emocions», i al cap de dos dies «ja estàvem buscant local». Va ser un «uau, i vam pensar que s'havia de muntar a Manresa perquè t'ho passes molt bé, és per a tots els públics i vam creure que era interessant». El codi Houdini obrirà el mes vinent a la Muralla de Sant Francesc, 42.

Expliquen que el que més els agrada «és la sensació que t'oblides de tot el que hi ha a fora. Estàs tan capficat en la història, a obrir cadenats, a obrir la porta, que és una bona manera de desconnectar totalment. I això és positiu», diu Vilanova.

Josep Mas i Josep Just, tots dos de Navàs, són els promotors de La clau que hi ha al passatge Vilaseca i Garriga, al carrer Magnet. En aquest cas tot va començar quan Mas es va plantejar fer una acció de dinàmica de grups que va derivar en un room escape. «És un repte. Entres i saps que has de resoldre tot de coses, pensar-hi, i això agrada a la gent. I com que és un treball en grup, t'ho passes bé. Un cop comences t'hi enganxes». Consideren que a Manresa no hi ha gaires activitats pensades per a grups. Obrirà el mes vinent.

Pistes i enigmes

Les pistes, proves i enigmes estan amagats per l'habitació. Els han ideat els promotors del room escape. En alguns casos després de visitar-ne molts. «No copies les idees, però sí que t'hi inspires», afirmen.

Les reserves s'han de fer per Internet, i els preus varien en funció del nombre de persones del grup, però el mínim és entre 15 i 18 euros.