Lleonard del Rio reuneix seixanta autors en una antologia de la poesia igualadina

El volum editat per l'Ajuntament de la capital de l'Anoia inclou peces dels segles XV i XVI i arriba fins als autors actuals

03.05.2016 | 08:16
Lleonard del Rio, ahir al matí al seu domicili particular
Lleonard del Rio, ahir al matí al seu domicili particular

"Qui sóc jo per decidir què és bo i què no ho és?", es pregunta Lleonard del Rio (Igualada, 1942). Els mateixos dubtes el van assetjar quan va plantejar el projecte d'una antologia poètica de la ciutat d'Igualada al recordat regidor Josep Miserachs i aquest el va convidar a entomar la feina.

Però el resultat final foragita qualsevol neguit: la compilació supera totes les expectatives i aporta a la bibliografia local un catàleg de seixanta noms, des del segle XV fins al present, dels quals l'autor presenta un esbós biogràfic i una mostra representativa de la seva producció literària.

"El sacerdot Antoni Pous va realitzar l''Antologia de la poesia igualadina' (Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada) l'any 1963, però havia quedat obsoleta i tenia mancances", explica el prolífic poeta i rapsode, autor de vuit poemaris. "Calia posar al dia aquell recull amb la gent dels darrers cinquanta anys", afegeix. Però l'exhaustivitat de la recerca l'ha dut a incloure, també, altres noms dels dos darrers segles que no havien passat el sedàs del capellà.

Anònim a mitges

L'escriptor i poeta Antoni Dalmau va publicar l'agost del 1982, al setmanari local Vida..., un article on va donar a conèixer la troballa d'una poesia igualadina del segle XV en un manual del notari Huguet de Serrallonga a càrrec d'Antoni M. Aragó. La peça, de temàtica mariana, era de l'any 1448 i el context permet assegurar que l'autoria és del mateix Huguet o bé d'un escrivà seu, si bé Dalmau s'inclinava pel notari, que es va enemistar amb els dos batlles del municipi i va anar a raure a la presó, des d'on deuria invocar l'ajuda de la Mare de Déu a través d'una poesia de quatre octaves de versos heptasíl·labs i una tornada.

Encara més anònima resulta la creació del poema de caire amorós datat el segle XVI que l'arxiver Gabriel Castellà va presentar en un opuscle. Més enllà d'aquests casos aïllats, el criteri de Lleonard del Rio per compondre l'antologia ha estat incloure-hi "autors que tenen obra publicada", concedint-se, això sí, la llicència de sumar-ne mitja dotzena que "crec que són bons encara que ho hagin tret res en cap editorial. I cita els noms de Josep Sampere, Miguel Sánchez, Miguel Rosa i Bartomeu Torné, aquest darrer signatari d'una colpidora poesia adreçada des de l'exili al seu fill petit Ramon, a qui només coneix per una fotografia: "Quan siguis gran i recordis la infantesa, / passada sense el meu alè paternal, / cal que tinguis i propaguis la certesa / de que el teu pare no va fer cap mal".

Una ciutat sensible

Lleonard del Rio recorda les sessions mensuals del col·lectiu Poesia Viva que, durant quinze anys, "van tenir molt èxit, vam omplir molts cops el Teatre de l'Aurora i a vegades hi havia gent que es quedava al carrer". El relleu d'aquella experiència és el cicle De pell sensible, que manté ben encesa a la ciutat la flama de la rapsòdia.

"Malgrat que continua essent la germaneta pobra de la literatura, la poesia darrerament malda per fer-se un lloc, i les editorials hi donen suport", percep Lleonard del Rio. L''Antologia de la poesia igualadina' és un treball de gran vàlua que s'inscriu en la voluntat de no deixar d'apropar l'art dels versos a la ciutadania. Perquè, tal com afirma el seu autor, "Igualada no és ni més ni menys que altres ciutats, però la poesia hi té el seu públic".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultures

La petjada d´Orson Welles a Cardona
La petjada d´Orson Welles a Cardona

La petjada d´Orson Welles a Cardona

El municipi recorda el cineasta com "un home de caràcter molt fort" mentre va rodar allà...

Habitar amb poesia l´Espai Memòries

El Museu Comarcal estrena avui una producció del Tocats de Lletra que uneix paraula, creació...

Masha Alyokhina viatja al Konvent

Masha Alyokhina viatja al Konvent

La component de les Pussy Riot participarà la setmana que ve a "Art, Activisme i Terrorisme"

El surienc Moisés Galindo publica relats poètics sobre la desaparició del mar d´Aral

El surienc Moisés Galindo publica relats poètics sobre la desaparició del mar d´Aral

L'escriptor i crític literari presentarà dilluns a l'Ateneu Barcelonès el seu tercer llibre de...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema