Plataforma per la Llengua constata nous retrocessos del català en l´àmbit de la Justícia

L'entitat evita entrar en el debat sobre l'oficialitat de les llengües en una Catalunya independent

03.05.2016 | 18:33

La Plataforma per la Llengua ha presentat aquest l´Informe CAT 2016, on recull una cinquantena de dades sobre la situació del català. Com ara fa un any, les conclusions reiteren el contrast entre la ''vitalitat'' de la llengua i la ''situació preocupant allà on intervé l´acció de l´Estat''. La Justícia segueix sent el taló d´Aquil·les del català i un dels pocs àmbits "on s´ha anat clarament enrere", segons el president de l´entitat, Òscar Escuder.

L´Informe indica que només un 3% dels procediments judicials són en català d´inici a final i que al 75% dels advocats que usen el català "se´ls ha suggerit en alguna ocasió" passar al castellà. Escuder, però, ha declinat "embrancar-se" en el debat sobre la llengua en una Catalunya independent.

Les 50 dades que recull el nou informe de la Plataforma per la Llengua mostren, d´una banda, el creixement del català en àmbits com el cultural, Internet i les noves tecnologies. El fet que quatre de les cinc ràdios líders a Catalunya emetin tota la programació en català, que quatre milions de consumidors utilitzin el català en les seves relacions comercials, que sis dels principals webs del món tinguin versió en català, o les 25.000 peticions perquè Netflix incorpori títols en català, són indicadors de la ''vitalitat'' de la llengua, segons l´entitat.

La consolidació del nombre de parlants al voltant dels 10 milions de persones (10.047.102 exactament) i del nombre de persones que l´entenen, estimat en 13,4 milions, és un indicador positiu a ulls de l´entitat. Pel què fa a l´arrelament per territoris de parla catalana, l´informe mostra que les Illes Balears són, amb un 80,5%, el primer territori en parlants de català, o que només el 35,5% dels habitants de la Catalunya Nord sap parlar-lo. En relació a la Franja de Ponent, l´entitat celebra que el LAPAO ja sigui ''història'', i destaca que en poc temps s´ha doblat el nombre de parlants d´aquesta zona que anomenen ´català´ a la seva llengua.

No obstant això, l´Informe reitera la idea que el català segueix trobant "dificultats" per normalitzar-se allà on intervé l´Estat. ''Experimenta una ofensiva per part d´institucions com el govern del l´Estat espanyol, amb el clar objectiu d´obstaculitzar la normalització de la nostra llengua'', destaquen. Segons l´Informe, en el darrer any l´Estat ''s´ha estancat'' en el compliment dels compromisos de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELROM), ha reculat en àmbits com l´educació i ha aprovat 64 normatives "que imposen el català a Catalunya" (i dues que n´afavoreixen l´ús).

Els tipus més freqüents de normatives que ''imposen'' el castellà tenen a veure amb documentació oficial, en l´etiquetatge i a l´ensenyament. Algunes d´aquestes deriven directament de novetats jurídiques d´origen europeu, que es regeixen per les llengües oficials dels Estats i no les cooficials o regionals.

Retrocés a la Justícia

''En perspectiva, la Justícia és dels pocs àmbits en què hem anat enrere'', lamentava aquest dimarts el president de l´entitat, Òscar Escuder. La Plataforma posa l´accent en les recomanacions del Consell d´Europa (incomplertes sis vegades per l´Estat) en el sentit que la Llei Orgànica del Poder Judicial ''és un obstacle als drets lingüístics dels catalanoparlants''. Les recomanacions orienten a modificar el marc jurídic perquè les autoritats judicials, penals, civils i administratives de les comunitats autònomes puguin dur a terme els procediments en català a petició d´una de les parts.

''L´únic consol i dada positiva en l´àmbit de la Justícia és que el grup d´experts del Consell d´Europa ens dóna la raó'', ha ironitzat Escuder, que ha il·lustrat amb dues ''dades negatives significatives'' la situació actual. D´una banda, el fet que els graduats en dret han de fer l´examen d´accés a l´advocacia únicament en castellà. De l´altra, que el 75% dels advocats que usen professionalment el català ''afirmen que en un moment o altre de la seva feina s´han sentit pressionats per deixar-lo d´usar''. Escuder feia referència aquí a una xifra extreta d´un altre informe elaborat, en aquest cas, pel Centre d´Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, de la Generalitat.

Canvis polítics a l´Estat

La Plataforma per la Llengua ha posat en valor tímidament els canvis de govern del 2015 al País Valencià, l´Aragó i les Illes Balears, i si bé confien que això pugui portar ''una millora'' per la salut del català, han posat ''en quarantena'' el seu impacte, en expressió de la directora de l´entitat, Neus Mestres.

Més enllà, Òscar Escuder, no confia que el nou cicle electoral que s´obre a l´Estat, amb les eleccions del proper 26-J, serveixin per revertir la situació. ''Si algú tenia alguna esperança que això canviés, en les passades eleccions -i previsiblement en les que venen- quatre dels cinc partits amb representació parlamentària tenen propostes per continuar mantenint la discriminació del català o fins i tot augmentar-la'', ha afirmat.

Escuder fuig de polèmiques

El president de la Plataforma per la Llengua ha evitat entrar en el debat sobre la condició del català i el castellà en una hipotètica Catalunya independent –debat reobert fa unes setmanes arrel del manifest signat pel Grup Koiné-. ''No estem tant preocupats pel nom com pel què i l´evolució'', ha declarat en resposta a un periodista aquest dimarts.

Escuder manifestat a més que no és moment ''d´embrancar-se en debats que no faran millorar res'', i ha alertat sobre la complexitat d´un tema on es barregen arguments científics, polítics i sensibilitats diverses. ''Ho haurem d´anar veient, perquè evidentment no estem contents amb la situació actual del català, però no tenim cap interès a perjudicar ningú'', ha reblat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultures

Megg, Mogg i el mussol, protagonistes de 'Melancolía' de Simon Hanselmann.
CÒMICS: Els móns ocults del dia a dia

CÒMICS: Els móns ocults del dia a dia

Les novetats d´octubre posen sobre paper aspectes com la crònica negra, el bullying i alts...

Llibres: ´Dents de lleó´

Llibres: ´Dents de lleó´

A partir de 7 anys / Autor: KIM, Jang-Sung / Il·lustrador: Hyun-Gyung Oh / Editorial: Tramuntana /...

Cardona dóna la campanada en el setè art

L'Acadèmia del Cine Europeu distingeix la col·legiata del castell com un espai emblemàtic de la...

La Festa del Cinema torna aquest dilluns amb entrades a 2,90 euros

La Festa del Cinema torna aquest dilluns amb entrades a 2,90 euros

Per poder gaudir de l'onzena edició d'aquesta iniciativa cal registrar-se prèviament a la seva...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema