Els museus diocesans de Solsona i la Seu d'Urgell formen part de la nova Xarxa territorial de Museus de les Terres de Lleida i l'Aran, que

es va constituir ahir a Balaguer en un acte que va presidir Santi Vila, conseller de Cultura de la Generalitat. El projecte és fruit del conveni marc entre el departament de Cultura, la Diputació de Lleida i els titulars dels 10 museus registrats de les comarques de Lleida i Aran que s'hi han adherit: Ecomuseu de les Valls d'Àneu (Esterri d'Àneu), Museu Comarcal de Cervera, Museu Comarcal de l'Urgell (Tàrrega), Museu d'Isona i Conca Dellà, Museu d'Art Jaume Morera (Lleida), Museu de la Noguera (Balaguer), Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal, Museu dera Val d'Aran (Vielha e Mijaran) i els esmentats de Solsona i la Seu.

La xarxa forma part del sistema de xarxes territorials de la Generalitat, que es despleguen en el conjunt del territori per tal de garantir la preservació i la difusió del patrimoni moble de Catalunya de manera concertada entre les diverses institucions que el gestionen, així com resoldre els dese-quilibris territorials i de distribució. Els objectius estratègics de la xarxa per a d'aquí a quatre anys són: incrementar i diversificar els públics per a una millora del retorn social i de la seva visibilitat al servei de la ciutadania; contribuir en la millora de l'eficiència en l'organització i gestió per adaptar-se a les necessitats i reptes actuals; impulsar la recerca aplicada per tal d'augmentar la qualitat de les activitats; ajudar a mantenir les funcions de conservació, restauració i documentació per tal de garantir una òptima custòdia del patrimoni dels museus i estimular el coneixement, la promoció i la dinamització del territori a partir del patrimoni material i immaterial representatiu de l'entorn.

Per dur a terme aquests objectius, el pla d'acció del 2016 té 11 línies de treball i 19 accions vinculades als grans eixos d'actuació sobre públics, conservació i gestió de museus. Per al 2016, la Xarxa territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran disposa d'un pressupost de 120.000 euros. Aquestes accions seran coordinades pel Servei d'Atenció als Museus (SAM), la unitat tècnica i gestora de les xarxes territorials, amb la funció de prestar serveis, però també han de coordinar les actuacions que duen a terme altres museus.

Falta consens per Sixena

En la trobada, el conseller de Cultura, Santi Vila, va dir que encara no hi ha "el nivell de consens" suficient, entre els agents del territori que més han defensat el patrimoni, perquè la proposta de cessió de 53 obres, de les 97 que es reclamen, en dipòsit del monestir de Sixena a l'Aragó no sigui "controvertida". Vila ha assegurat que des de la conselleria treballaran per posar el patrimoni al "servei de tots". Fa dues setmanes, el govern va aturar el conveni amb l'Aragó per la cessió.