El Desfolca't, Festival de Música Popular i Tradicional de Calaf, celebra enguany la 25a edició i, per celebrar-ho, recuperarà la programació de divendres i diumenge, ja que en les darreres edicions s'havia concentrat al dissabte. L'associació promotora del festival, Comtcase, pretén que la dels 25 anys, que se celebrarà el cap de setmana del 17 al 19 de juny, sigui una edició per recordar. "La programació artística estarà plena d'apostes que val la pena veure i l'accés, com sempre, serà el més popular possible", apunta Núria Planell, de l'equip de programació del festival.

Tot i que encara no s'ha revelat la programació completa, ja s'han anunciat els caps de cartell d'una programació que, com en els darrers anys, combina apostes de caire més tradicional amb altres de més innovadores. D'aquesta manera, el concert inaugural del divendres 17 anirà a càrrec d'Albert Pla i Diego Cortés. El cantautor de Sabadell farà, amb la seva recog-noscible marca poètica, un recorregut per les millors cançons del seu repertori comptant amb la complicitat del guitarrista gitano.

Els protagonistes de la jornada de dissabte seran els músics de l'Amsterdam Klezmer Band. Havent començat fa vint anys com un grup de carrer que tocava música tradicional yiddish, la formació holandesa ha evolucionat fins a assolir renom internacional amb la seva aportació d'energia al so del Klezmer sense limitar-se a la tradició i abastant diversos estils musicals i culturals.

Tradicció i innovació

La diversitat musical que oferirà el festival de folk de referència a la Catalunya Central inclourà des de la innovació d'Aspencat (els alacantins fan crítica amb el seu estil propi) o Joan Garriga & Madjid Fahem (l'ex de La Troba Kung-Fú i el guitarra de Manu Chao), fins a la tradició d'El Pont d'Arcalís (amb la música del Pirineu) i la Cobla dels Sons Essencials (que amb solistes, improvisadors i poliinstrumentistes exporta la tímbrica de la formació).

Tot i que la programació musical és el seu punt fort, el Desfolca't de la capital de l'Alta Segarra inclourà també altres activitats com tallers i espectacles per a tots els públics.