Les sis dècades de vida del Cineclub Manresa gaudiran avui (20 h) del reconeixement institucional en el transcurs d'un acte obert al públic que tindrà lloc al saló de sessions de l'ajuntament de la capital bagenca. L'alcalde Valentí Junyent i el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, seran presents en una vetllada durant la qual aquest darrer oferirà la conferència Passat i futur i de la cultura cinematogràfica.

Cineclub Manresa és una de les entitats més veteranes de la ciutat. El 60è aniversari arriba en un bon moment per a un col·lectiu que cada diumenge ofereix una sessió cinematogràfica als seus socis i la resta d'amants del setè art en versió original subtitulada, a més d'altres projeccions entre setmana com les d'El documental del mes. Així mateix, el Cineclub col·labora de forma puntual amb altres entitats culturals, socials i cíviques de Manresa.

La primera referència on consta el nom de Cineclub és una crònica publicada al diari local Manresa el dia 22 d'octubre del 1955. L'entitat, no obstant això, va néixer dos anys després com a alternativa a les sales comercials i, emetent films en versió original, amb la voluntat de posar en valor la dimensió artística i intel·lectual del cinema. Avui en dia, és una de les entitats del gènere més antigues que perviuen a Catalunya.

Durant la jornada d'aquest vespre, a més de la xerrada d'Esteve Riambau, es projectarà el curtmetratge Tots parlen del final, d'Enric Roca. El dia 4 de juny, es farà un homenatge a la primera projecció de cinema a Manresa, amb un acte que tindrà lloc al vestíbul del teatre Conservatori. La festa recordarà que el 27 de desembre del 1896 l'esmentada efemèride va tenir lloc al Conservatori, en el que va ser un dels primers usos a Catalunya del cinematògraf.

L'Ajuntament i Cineclub han recuperat un dels projectors de 35 mm que es feien servir a la Sala Ciutat i, amb la col·laboració d'Ampans, s'està adequant per ser exposat en el vestíbul del Conservatori.

Un altre episodi rellevant de la commemoració dels 60 anys serà la cessió del fons documental de Cineclub Manresa a l'Arxiu Comarcal del Bages. La celebració de l'aniversari va començar fa uns mesos amb un cicle de pel·lícules dedicades al cineasta Orson Welles. Per arrodonir el cercle, a final de curs s'oferirà al públic un cicle de comèdies estrenades ara fa seixanta anys coetàniament al naixement de Cineclub Manresa.