Encara no fa un any, Guillem Cabrera Espinach feia públic que havia estat acceptat a l'escola del Royal Ballet de Londres, però que no sabia si podria entrar-hi perquè no tenia els recursos econòmics suficients.

Ara, quan aquest nen de 12 anys de Sant Salvador de Guardiola encara no ha acabat el seu primer curs, ja pot dir que ha debutat amb dues produccions al mític escenari de la Royal Opera House. I que en la seva segona aparició ja ha cridat l'atenció dels crítics dels principals diaris anglesos, que li dediquen elogis. El seu pare, Germà Cabrera, assegura que "no esperàvem que en el primer any li passessin tantes coses".

Cabrera Espinach va trepitjar per primer cop l'escenari principal del Covent Garden per Nadal, amb el clàssic 'El Trencanous', en el qual intervenen tots els alumnes de l'escola del Royal Ballet. Però per participar en el Frankenstein del coreògraf Liam Scarlett ha hagut de passar unes proves de selecció, i ha estat entre la mitja dotzena d'alumnes escollits. A més, en el seu paper de William, el germà petit de Victor Frankenstein, el científic creador del monstre, intervindrà en vuit de les deu funcions programades. En les altres dues estarà de suplent del seu company Ethan Bailey. A Scarlett li va agradar molt l'expressivitat del jove bagenc, ja que per al seu personatge, a més dels coneixements de dansa, cal tenir dots per a la interpretació per transmetre sentiments.

Durant la interpretació d''El Trencanous', quan es van donar les notes del primer trimestre, el tutor que té Cabrera Espinach a Londres, el manresà Ferran Revilla, ja va avisar la família: "prepareu-vos perquè l'agafaran per al paper, i estan preparant una producció espectacular". I així va ser. Per tant, al jove ballarí bagenc les tres setmanes de vacances entre el segon i tercer trimestre se li van escurçar.

Amb els altres companys escollits, va estar cinc dies en un hotel al centre de Londres concentrat a preparar el muntatge. És protagonista de la festa d'aniversari del seu personatge, William Frankenstein, a la qual assisteixen els seus amics. Però llavors es queda sol amb el monstre creat pel seu germà.

Després de l'estrena de Frankenstein, la família ha rebut amb sorpresa correus electrònics de l'escola del Royal Ballet assenyalant que Cabrera Espinach "ho fa molt bé a l'obra". També inclouen els enllaços a les crítiques dels diaris. A més, el seu pare ha notat que la pàgina de Facebook del jove ballarí ha augmentat el nombre de seguidors (supera els 3.000). "Són en bona part anglesos, que han vist el ballet i en fan algun comentari".

De les sis funcions que encara falten de Frankenstein, n'hi haurà dues de ben especials per a Cabrera Espinach. La seva intervenció en la del dimecres 18 (20.15 h), tal com ja va passar-li amb 'El Trencanous', serà retransmesa en directe a més de 1.800 cinemes de tot el món, entre els quals el Bages Centre de Manresa. I a la del divendres 27 tindrà a la platea la seva família: els seus pares, Germà i Sílvia, el seu germà Gerard, la seva tieta Sònia Espinach i la seva amiga Cloe Larroy acompanyada per la seva àvia, Conxita García. Assistiran a la funció i se l'enduran cap al Bages a passar una setmana de merescudes vacances.

Ricardo Cervera, fins ara primer ballarí del Royal Ballet, ha felicitat la família: "ha treballat molt bé, i té un bon futur a la dansa. A més, el veig extremadament feliç".