La final del 61è Festival de la Cançó d'Eurovisió se celebrarà aquest dissabte a les 21 hores amb Rússia com la gran favorita en les enquestes i les cases d'apostes, però no serà l'únic país aspirant a endur-se a casa el micròfon de cristall del 2016. Ucraïna, Austràlia o Armènia també lluitaran per la primera posició de la competició, que tindrà lloc al Globe Arena d'Estocolm. Aquestes són les sis cançons que parteixen com les predilectes entre els eurofans:

Rússia: la favorita en les apostes

El rus Sergey Lazarev va triomfar el 2015 i va arrasar en els premis nacionals de música. Té un bon tema, 'You are the only one', i una posada en escena efectista. Des de fa dies és la favorita en les cases d'apostes i en les enquestes de eurofans. No obstant això, la seva candidatura ha afluixat amb els dies a causa de la potència d'altres cançons.

Fortalesa: La solvència tècnica de la cançó i la realització. Perfecta i sense errors.

Debilitat: La seva posada en escena és un calc de la cançó guanyadora del 2015.

Ucraïna: la proposta més alternativa

És una cançó polèmica. Es titula '1944' i fa referència a la data en què la Unió Soviètica va deportar als tàrtars de Crimea. La canta Jamala -que ha dedicat la cançó a la seva àvia- amb un estil místic i una potència vocal sorprenent. Durant l'actuació, recrea un plor que representa l'exili dels seus avantpassats que posa la pell de gallina.

Fortalesa: La sensibilitat de l'artista sobre l'escenari.

Debilitat: És un tema poc convencional que no agradarà a tots.

Austràlia: pura qualitat musical

Què fa Austràlia a Eurovisió? Aquesta és la pregunta que molts es fan i que té una resposta molt fàcil: la televisió pública australiana emet el festival des dels anys 80. A més, a Eurovisió des de fa dècades participen països asiàtics (com Azerbaidjan o Israel). El 2015 els van convidar a participar i s'ho van prendre molt seriosament, aconseguint el cinquè lloc. Aquest any li toca a Dami Im, sud-coreana de naixement, que cantarà una balada pop amb una tècnica vocal envejable. El seu tema es diu 'Sound of silence' i parla de la necessitat d'estar connectat permanentment. Austràlia és una alenada d'aire fresc per al festival i arriba amb ganes de demostrar que val la pena que l'hagin convidat.

Fortalesa: Dami Im no falla ni una nota. Els grafismes acompanyen molt bé al tema.

Debilitat: És un tema pop que sona a més del mateix.

Armènia: el millor joc de càmeres

Model i cantant, l'armènia Iveta Mukuchyan presenta un tema que destaca tant per la melodia com per la posada en escena. Es diu Lovewave i parlar de la potència de l'amor com a sentiment. En el directe, Iveta juga a la perfecció amb la sensualitat, els plans curts, el fum i la pirotècnia. Serà l'última a actuar a la final, el que li podria suposar un avantatge en la votació.

Fortalesa: La realització audiovisual. La seva presentació és un videoclip en directe.

Debilitat: La cançó no és enganxosa.

Suècia: senzilla, però amb classe

Juga a casa, té ritme, és enganxosa i el seu cantant té aquesta cara de bon nen que transmet sinceritat sobre l'escenari. Amb els seus 17 anys, Frans serà el benjamí de la final. Interpretarà 'If I were sorry', que tracta sobre una post-ruptura. Suècia té l'avantatge que la majoria de països veïns no s'han classificat per a la final, de manera que podria veure enfortit en la votació.

Fortalesa: Una simplicitat que enamora.

Debilitat: L'aire a pop adolescent fa que soni a tema gastat.

França: el millor somriure

És una festa a l'escenari. Destil·la felicitat i explota el seu sex appeal fins a la sacietat. Amir, un dentista francès, presenta J'ai Cherche, que parla sobre l'alegria d'enamorar. És la proposta més solvent que ha presentat la França en anys, que des de 2012 ha estat entre els cuers de la final.

Fortalesa: El bon rotllo del seu tema. El enganxós que és. I el somriure d'Amir. Hem esmentat ja el seu somriure?

Debilitat: Vocalment és irregular. No explota prou el seu joc de mirades a càmera.

Els que també apunten maneres per estar al top 10 són el tema pop de Malta [https://www.youtube.com/watch?v=owdRmyu_Jac], representada per Ira Losco, que el 2002 va aconseguir un meritori segon lloc i que actuarà embarassada de quatre mesos. També apunta maneres Itàlia, amb Francesca Michielin, que va quedar segona en el Festival de Sanremo.

A la part alta de la classificació també s'espera veure la jove Laura Tesoro, que representarà a Bèlgica amb un tema de funky molt ballable, encara que part amb la teòrica desavantatge de ser la primera a actuar de la nit [https: // www.youtube.com/watch?v=IMZH2w7IfhM]. I, finalment, als Països Baixos [https://www.youtube.com/watch?v=JKwys-Y_0u0], que arriben amb una proposta country per als amants de les cançons lentes.

En canvi, la proposta d'Espanya no convenç i les cases d'apostes la situen entre el lloc 15 i el 20. La cançó de Barei, 'Say yay!', És ballable, però la posada en escena està sent el principal maldecap de la madrilenya. La realització audiovisual sembla inconnexa i durant els últims assajos ha utilitzat trucs de càmera com l'efecte mirall que res aporten a la cançó i podrien passar-li factura en les votacions.