Reus, Lleida, Olot, Osca, Tarragona, la Val d'Aran... i Manresa. Després de voltar pels escenaris de tot el país, el conjunt bagenc Sherpah va decidir tancar divendres entre amics la gira de celebració dels 10 anys de vida del grup a la ciutat que els va veure néixer, i on deu anys enrere van presentar el primer treball. De fet, l'aniversari -10 anys, 10 sales- ja va començar al Sielu, al novembre de l'any passat, amb un concert amb un format més íntim. I divendres a la nit, la Sala Stroika va ser l'escollida per posar el punt final a una gira commemorativa que, diuen, els ha funcionat molt bé.

"Va ser una nit màgica, molt especial per a nosaltres. Hi havia amics de sempre, i va venir gent de fora, que ens ha conegut en altres llocs i que ens ha estat seguint en aquests concerts per tot Catalunya. Estem molt contents de com ha anat i tenim ganes que vinguin 10 anys més per poder-los gaudir com ho hem fet amb aquests", explicava ahir Jordi Benéitez, un dels cantants del grup, encara amb la ressaca d'una nit intensa.

El concert va començar a les onze tocades amb la música fresca i irònica del conjunt Crònics, que va interpretar temes propis de reggae i ska plens de tocs d'humor. Una hora més tard, els manresans van donar pas als deu membres de Sherpah: Benéitez i Marta Casas a les veus, Albert Moreno, Joan Ramon Quirante i Sergi Quirante als vents, Pau Reguant al baix, Dan Arisa i Oriol Garriga a la percussió, Roger Giménez al teclat i Xavi Clemente a la guitarra. Tots ells van inundar l'escenari -i la sala sencera-amb la seva energia festiva, els seus solos i els ritmes llatins que els caracteritzen, a base de rumba, cúmbia i reggae.

El conjunt va repassar alguns dels seus temes més emblemàtics en català i en castellà -Ni contigo ni sin mí, John SabrosónDe tan bo tonto- i, de mica en mica, va anar contagiant les ganes de saltar i ballar a un públic que va omplir mitja sala i que es va anar animant a mesura que avançava el concert. "Avui juguem a casa, i si una cosa tenim clara és que aquí hi hem vingut a fer una bona festa! A rumbejar!"

Estrenes

La nit, però, també va tenir moments més calmats i emotius, un dels quals va arribar quan el grup va presentar Veneno, un tema nou que van escriure fa un parell d'anys i que parla de la necessitat de deixar enrere les coses dolentes de la vida, com les ruptures amoroses. A aquesta cançó s'hi van afegir tres estrenes més, molt aplaudides: Mig perdut, Vuelo yo -que Benéitez va dedicar a la seva companya de feina, la Marisa, per haver-lo ajudat a escriure-la- i Ciutat de formigues, un tema que recorda l'època en què els carrers de la ciutat de Barcelona eren plens de música. De fet, tots els assistents que van ser a l'Stroika van rebre, juntament amb l'entrada, un codi per poder descarregar gratuïtament aquests nous temes a la web. "Volíem donar-vos-els físicament, però no hi hem estat a temps. Descarregueu-vos-els i compartiu-los".

Al final, els membres de Sherpah van reaparèixer per rematar el concert acompanyats de La Chomba, una banda formada per mitja dotzena de músics bagencs.