Foto Art Manresa va néixer l´abril del 1976 arran de les trobades d´uns aficionats a la fotografia que van creure en la necessitat de crear una entitat per promoure l´art de la llum. Enguany fa 40 anys de la fundació de l´entitat pels socis Robert Gardeñas, Modest Francisco, Joan Segon, Esteve Boix, Santi Bajona, Roberto Andrés, José Luis Rodríguez, Ramon Grau, Vicenç Orriols, Carme Serra, Rosalina Camps, Enric Casas i Albert Vidal. Actualment l´entitat, presidida per Josep Brunet des del 2004, té gairebé 200 socis i a les activitats (projeccions, petits tallers, exposicions, platós fotogràfics, concursos socials...) que es programen cada dijous al local que té al Casal de les Escodines hi assisteixen entre 20 i 30 persones.

La voluntat de Foto Art és fer visible la seva activitat de cara a la ciutat i, en aquesta línia, la commemoració dels 40 anys inclourà platós fotogràfics, tallers i xerrades obertes a tothom. El primer acte es farà aquest diumenge, de 10 a 13 hores, al pati del Kursaal. Serà un plató fotogràfic amb mitja dotzena de personatges a càrrec del grup Anacrónicos recreación histórica. «Convidem tothom qui vulgui a portar la càmera i fer fotos», diu Brunet, que és soci de Foto Art des del 1978. Les activitats de la celebració del quarantè aniversari s´aniran fent (i anunciant) durant tot l´any, i és previst que es tanquin el març que ve «omplint Manresa de fotografia amb 40 exposicions». Les mostres aniran a càrrec de socis de l´entitat, però també es convidarà a participar-hi d´altres fotògrafs reconeguts.

Precisament enguany, coincidint amb el seu aniversari, Foto Art Manresa ha estat reconeguda com a entitat d´honor per la Federació Catalana de Fotografia. De fet, Foto Art va organitzar a Manresa el juliol del 1981 la primera trobada de fotògrafs amateurs, que va donar lloc a la creació de la Federació Catalana de Fotografia.

Entre les activitats de l´entitat manresana per promoure l´art de la fotografia destaca l´organització de concursos, com el concurs nacional DAU, en format biennal, des del 1984; el concurs de fotografia de la Festa Major de Manresa des del 1984 (que inclou el premi Regió7 de fotografia de reportatge periodístic); i la col·laboració en el Memorial Modest Francisco. També munta un concurs social, i per a tots els fotògrafs que participen en els vuit lliuraments de què consta, el premi és prendre part en un plató fotogràfic, com el que per exemple es va celebrar al Konvent de Cal Rosal (a sota, la foto de grup). També es promouen cursos i tallers de fotografia, i més d´una vintena d´exposicions a l´any.

Foto Art s´ha implicat des del primer dia en els esdeveniments que s´organitzen a la ciutat, com els cicles Visuals, dedicat a les arts audiovisuals; i Tocats de lletra, dedicat a la poesia; que enguany celebren tots dos el desè aniversari. A més, l´entitat és membre de la Taula d´Arts Visuals de la Catalunya Central (TAV-CC).