La quarta edició de l'Estival de Jazz d'Igualada, que se celebrarà del 9 de juny al 2 de juliol, oferirà una desena de propostes musicals gratuïtes, la majoria a l'aire lliure i en diferents espais de la ciutat. Un dels trets distintius del festival, organitzat per l'Associació Tocats de Jazz, és oferir una producció pròpia amb la proposta La carta blanca a..., que enguany s'ha ofert a l'organista Txema Riera. Ara bé, la novetat d'aquesta edició és l'atreviment d'explorar el jazz des de disciplines tan allunyades com el ioga o l'spinning.

D'una banda, el jazz es trobarà amb l'esport el proper dissabte 11 de juny (19 h) a la cèntrica plaça de Cal Font. Musicop presentarà Pedal Groove, una innovadora proposta de jazz pensada per dinamitzar una classe de spinning. I el vespre del dijous 16 de juny es farà una sessió de ioga al claustre de l'EscolaPia acompanyada pel guitarrista Xavier Grau i la seva música vibracional, especialment dissenyada per a l'ocasió.

L'Estival de Jazz va néixer fa quatre anys amb l'objectiu d'acostar el jazz a tot tipus de públic en diversos formats. Entre els seus reptes hi ha oferir concerts de músics emergents de l'escena catalana i enguany hi haurà la participació de La Cris (al rocòdrom Ingravita) i la formació Pol Omedes Quartet. Aquests músics compartiran cartell amb altres formacions consolidades com Marco Mezquida i Félix Rossy o Mathilde Toussaing Quartet. També s'hi podran escoltar propostes innovadores dins el món del jazz encapçalades per Xavier Grau i el trio de Musicop: Dani Comas, Joan López i Rubén Bes. Els nord-americans R.J. Miller i Tom Warburton donaran el tret de sortida al festival el dijous 9 de juny.

Pel que fa al plat fort de La Carta Blanca a... enguany s'ha encarregat a un músic graduat a l'ESMUC, on també ha realitzat un màster en interpretació de la música antiga, en l'especialitat d'orgue històric. Txema Riera ha format part de múltiples grups (Tempus Fugit Ensemble, Cannonball Adderley Legacy...) i també ha tocat amb músics com David Mengual, Mario Rossy o Francesc Adroher. Les produccions pròpies de les tres anteriors edicions d'aquesta proposta de l'Estival són Pandora, del bateria Ramon Prats; Epokhé, del guitarrista Dani Comas; i Kraken, del pianista Toni Vaquer. La producció es presenta en directe i també s'edita en disc.

Clausura grastronòmica

Per segon any consecutiu, l'Estival de Jazz s'alia amb el festival Vadefoodies i farà la cloenda en el marc d'aquesta proposta gastronòmica. Així, el swing de Singbirds Trio serà el protagonista de la nit del divendres 1 de juliol i els festius Dixieland Preachers animaran la nit del dissabte 2 de juliol. Serà el grup The Rigodonians l'encarregat de tancar el festival amb una sessió de discjòqueis. També hi haurà sessió de cineclub a la fresca (22 de juny): Ascensor para el cadalso, de Louis Malle.

L'Estival de Jazz compta en cada edició amb la col·laboració d'un artista local per crear el cartell, i enguany s'ha encarregat a l'artista plàstic Xavier Gabriel Puiggròs.