"El nivell és molt alt. Voldries donar deu premis, però no pots". D'aquesta manera va resumir ahir Albert Gumí, músic i membre del jurat, la 22a edició dels Pòdiums de Música de Cambra, un certamen organitzat des de fa 24 anys per l'Escola de Música de Sant Joan de Vilatorrada, que enguany va premiar una vintena de joves intèrprets d'arreu del territori català i espanyol. D'una banda, satisfacció, perquè "aquests concursos et permeten veure el talent dels joves", però, d'altra banda, tristesa per no poder guardonar tothom.

Malgrat això, l'esdeveniment musical, celebrat al Mas Sant Joan, va repartir més reconeixements que mai. I és que dels 31 intèrprets d'entre 15 i 30 anys que finalment van participar-hi -repartits en 10 grups- una vintena d'ells van poder veure com la seva feina d'hores i hores de dedicació donava fruits.

Sis conjunts guardonats

En la categoria C, els premiats van ser el quartet de corda Vivancos, el més jove de tot el concurs. Jordi Prim, Oriol de Antoni, Jordi Freixa i Laura Recasens, d'entre 15 i 16 anys, són alumnes de quart d'ESO de l'Institut Artístic Oriol Martorell, a Barcelona, i tenen intenció de dedicar-se professionalment a la música. En acabar, van comentar que "érem l'únic grup de la categoria -per raons d'edat, l'altre conjunt inscrit va ser considerat participant de la categoria superior-, però estem molt contents, perquè l'audició ens ha anat molt bé".

Va ser més disputada la categoria B, que englobava els músics de fins a 23 anys. Davant la dificultat d'atorgar el primer premi, el jurat va optar per dividir-lo amb un guardó ex aequo que també va anar a parar a dos quartets: un de saxos i un de flautes travesseres. Entre les flautistes, estudiants de l'ESMUC, n'hi havia tres de fora de Catalunya: Nieves Aliaño i Lola Salas, de Jerez de la Frontera, i Cristina Sevillano, de Valladolid. Juntament amb la seva companya de Granollers, Iria Castro, van comentar que "aquest és el nostre tercer concurs com a quartet. Sempre pot passar de tot, però l'important és sortir content de l'actuació. I si hi ha premi, millor". Les joves, que dediquen entre 3 i 4 hores al dia a tocar el seu instrument, asseguren que "costa molt", però que l'esforç acaba compensant.

Per a Jaume Oliver, Oriol Anton, Josep Mas i Guillem Gómez -procedents de Mallorca, Sant Joan de Vilatorrada, Barcelona i Cerdanyola-, aquest era el seu primer concurs com a quartet de vent. Més enllà del premi, els Pòdiums els van fer adonar que "la feina que fas durant el curs té un resultat, hi ha gent a qui l'interessa, i no és només acadèmica".

En la categoria A, amb intèrprets de fins a 30 anys, les guanyadores van ser Mercedes Gancedo i Beatriz González Miralles, en un duet de piano i veu. També hi va haver dos accèssits: un per al quartet de corda Altimira, i un altre per al duet de flauta travessera i arpa Xynaulia, de Paula Martínez i Esther Pinyol, que van destacar l'ambient "proper" del certamen i el fet que "moments com aquest compensen els més durs, que en el món de la música també hi són".