El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, marxava anit de l'auditori la Plana de l'Om de Manresa, després d'una lluïda i intensa gala de lliurament dels desens premis Regió7, amb una doble certesa respecte de la Catalunya Central: que competeix de tu a tu amb la resta del país en potencial de talent, i que hi ha reivindicacions històriques del territori que el Govern té l'encàrrec popular de satisfer. La reforma de l'eix viari de la C-55 és l'exemple més emblemàtic i dolorós d'aquesta reclamació global. Els responsables del departament de Territori i Sostenibilitat van poder tastar ahir, en rebre el guardó Estrellat atorgat per vot del públic, que el clam és generalitzat. Però hi ha més greuges per reparar. Carles Puigdemont en va poder prendre ahir bona nota.

Com també va poder comprovar de prop que aquest és un territori capaç de gestar investigadors, emprenedors, esportistes, entitats, artistes i professionals de primer nivell. El científic Pere Santamaria (premi Ambaixador), el futbolista Jonathan Soriano (premi Esport), Creu Roja Manresa (premi Actius Socials), Deporvillage (premi Empresa), el periodista Ramon Besa (premi Comunicació), el cor Giovinetto (premi Cultura), l'equip multidisciplinari format per Eva Gràcia, Xavier Collado, Albert Pardo i Sara Reig (premi Tendències), i la DO Pla de Bages (premi Estrella) van ser els estendards, anit, del talent local, merescudament reconegut pel jurat i el vot popular. La creu del lliurament va ser per al secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, que va recollir el premi Estrellat per a la conselleria de Territori pel nyap viari entre Manresa i Abrera.

Un President en 'selfies'

Per a la festa de Regió7,la Plana de l'Om es va omplir a vessar, amb l'al·licient afegit, enguany, de la presència de Carles Puigdemont, que va arribar entre aplaudiments i va marxar com a protagonista d'inacabables selfies amb què assistents (i també premiats) van voler regalar-se un record de l'acte. Puigdemont és un president assequible, mancat de la transcendència distanciadora amb què van fer estil alguns predecessors seus. Puigdemont és gironí, com va recordar, i això el fa diferent i tangible. Un perfil idoni per a una jornada en què un territori de vegades obviat per la Catalunya metropolitana va voler fer-se notar.

La nit va començar amb un retrat de grup de tots els assistents, immediatament publicat al web de Regió7,i amb una intervenció punyent del director del diari, Marc Marcè, que va insistir en el doble vessant de la nit: enorgullidor i reivindicatiu. "Vostè, President, veu avui la cara més lluminosa del territori, però li plantejarem també per què la Catalunya central està avui en fase d'eclipsi. A veure si l'entendrim una mica". I va donar dades estadificables sobre la decadència d'aquestes comarques, agreujada per la crisi. Marcè va demanar que la Generalitat s'esforci per recol·locar el territori central en el mapa d'una Catalunya recentralitzada, i va aplanar-li el camí lliurant-li un mapa del 1936 del projecte encara inconclús de vegueries (document que va facilitar-se també a tots els assistents a la sortida). Una caricatura del President en actitud pensativa, a tall de recomanació, signada pel ninotaire de Regió7,Galdric Sala, va cloure la presentació de la gala.

Després van arribar els incontestables protagonistes de la nit, els premiats, als quals van fer els honors el President Puigdemont; l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el conseller delegat d'Editorial Prensa Ibérica, editora de Regió7, Aitor Moll; i Marc Marcè. El primer dels guardonats, Pere Santamaria, insistent batallador contra la diabetis, va recordar que la seva passió neix d'una "curiositat desbocada".

Jonathan Soriano, el crac del Salzburg, va economitzar la intervenció, però va tenir temps de mostrar-se "orgullós" de rebre el seu premi.

Miquel Riera, president de Creu Roja Manresa, va fer un discurs emotiu, reclamant treballar per les persones. Xavier Pladellorens, CEO de Deporvillage, va resumir el ràpid i reeixit creixement del seu projecte, mentre que Ramon Besa, fill de Perafita, va recordar el seu vincle amb el Bages i va lloar la premsa comarcal, en la qual ell es va iniciar. Els Giovinetto van tenir un record per al seu pare artístic, el desaparegut Ramon Noguera, i van interpretar a cappella Paraules d'amor, en el moment més aplaudit de la nit. De la seva banda, els guanyadors del Tendències van convidar a assistir a l'estrena (encara sense data) de la seva proposta, "que no deixarà ningú indiferent".

Estrellat amb 'fair play'

Ricard Font va rebre el guardó més ingrat amb esportivitat,es va mostrar "obert" a resoldre els problemes i va recordar estar "al servei dels ciutadans". Font va demanar "disculpes" pels "errors" i va comprometre's a "seguir treballant amb coratge". Joan Soler, president de la DO Pla de Bages, va fer una defensa dels valors locals en plena globalització i va conjurar-se per "crear autoestima", una idea en què va incidir l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que insistí a encoratjar el territori a treballar "unit" i a "superar les contradiccions". Al final de l'acte, Carles Puigdemont va recollir el testimoni de les reclamacions, i va assegurar que "aquestes comarques no estan soles". El país, va dir el President, té "actius" i el futur, va concloure, s'ha de construir "per a les persones".