El pianista Xavier Ricarte (Manresa, 1998) va ser proclamat ahir guanyador en la categoria jove (entre 17 i 19 anys) de la primera edició del Premi al Talent Individual. Aquest guardó, que forma part del Premi BBVA de Música 2016, està dotat amb 1.500 euros per destinar a formació musical, compra d'instruments o adquisició de partitures.

En l'acte d'entrega de reconeixements, que va tenir lloc ahir a les 6 de la tarda a l'auditori del Conservatori de Manresa, el compositor, director d'orquestra i membre del jurat Salvador Brotons va destacar "el nivell altíssim" dels 155 alumnes que han participat en el concurs. Pel que fa a les categories júnior (entre 15 i 16 anys) i aleví (fins a 14 anys), els guanyadors van ser David Arnau (trompa) i Andrea García (violí), respectivament.

Talent manresà

Ricarte va començar els seus estudis musicals a l'edat de sis anys amb el professor Carles Julià, al Conservatori Municipal de Música de Manresa, on actualment estudia el 6è curs del Grau Professional. En declaracions a Regió7, Ricarte va explicar que el curs que ve tindrà l'oportunitat de perfeccionar la seva tècnica pianística al Conservatori Superior de Música del Liceu amb el prestigiós professor rus Stanislav Potxekin. El jove pianista manresà ha obtingut una beca de la Fundació de Música Ferrer-Salat per estudiar a Barcelona.

Després de l'entrega de premis, Ricarte va interpretar davant del públic que omplia l'auditori del Conservatori la peça que va presentar davant del jurat en la fase eliminatòria del concurs: el Sonet 104 de Petrarca, de Franz Liszt. Per la seva part, David Arnau va tocar un fragment d'un concert per a trompa de Saint-Saëns, mentre que Andrea García va commoure l'auditori amb la seva interpretació del Caprici polonès per a violí de Grazyna Bacewicz.

Premis a la música catalana

En el marc dels Premis BBVA de Música 2016, una de les entitats organitzadores de l'acte, l'Associació de Conservatoris de Catalunya, va entregar ahir a la tarda diversos reconeixements a les millors interpretacions de música de compositors catalans. En aquest cas, els vencedors van ser els següents: en la categoria aleví, la guanyadora del Premi al Talent Individual Andrea García va obtenir dos guardons (en aquest cas, va presentar al concurs peces interpretades al violí i al piano); en la categoria júnior, els guanyadors van ser Duna Vilanova (flauta travessera) i Ània Custodio (violoncel), mentre que en la categoria joves el qui va obtenir el lot de partitures valorades en 100 euros va ser el violinista David Forca.

Actuació de Llibert Fortuny

Al llarg de l'acte, el saxofonista i compositor de jazz Llibert For-tuny va interpretar en solitari diverses peces del seu repertori. La presentació dels premis va anar a càrrec d'Anna Alarcón, actriu de la sèrie de TV3 Nit i dia i protagonista de l'obra guanyadora en els darrers Premis BBVA de Teatre 2016.

El Premi al Talent Individual és una iniciativa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), continuadora de les obres socials de les antigues caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa. La FACC té el suport del Grup BBVA, format per BBVA i Catalunya Caixa.