Zero es va estrenar allà on va néixer, a la Mostra de Venècia, el certamen cinematogràfic més antic del món. Va ser el passat setembre quan va veure la llum a la gran pantalla aquesta història desassossegant d'un nen que enyora la seva mare en un món on, incomprensiblement, desapareix la força de la gravetat. Des de llavors el treball del manresà David Victori ha viatjat a festivals de mig món. L'han seleccionat des de la Long Week of Short Films de Xangai, a la Xina, fins al Ficil Bio Bio de Lebu, a Xile. En total, a hores d'ara, s'ha projectat en 81 certàmens cinematogràfics, i ha rebut premis en 23. Destaca el guardó rebut al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, en la categoria Cine365 Film, que implica la coproducció d'un llargmetratge dirigit per Victori.

Amb una atmosfera inquietant, una elegant espectacularitat i una intensa música que embolcalla personatges i paisatges, Zero aconsegueix l'objectiu d'emocionar per allà on passa. Tres anys abans de l'estrena, i a la mateixa Mostra de Venècia, el director i guionista manresà ja hi havia defensat el seu projecte per obtenir el premi del YourFilm Festival de YouTube: la producció, amb la participació del director Ridley Scott (Alien i Thelma i Louise) i l'actor Michael Fassbender (Shame i 12 anys d'esclavitud), del que va acabar esdevenint un treball de 29 minuts. Havent aconseguit una producció internacional (Estats Units, Mèxic, Regne Unit i Espanya) per a un pressupost d'uns 400.000 euros, a l'hora de fer la distribució per arribar als festivals s'han potenciat els països que hi han aportat capital.

Zero ha rebut premis en 23 festivals, però els guardons que acumula són molt més nombrosos. Per exemple, al First Glance Film Fest de Los Angeles, va ser reconeguda com a millor pel·lícula de ciència-ficció, millor fotografia, millors efectes especials, millor actuació infantil per Felix Avitia i el premi especial del públic.

Victori afirma estar molt content amb el recorregut de Zero: "que es pugui exhibir arreu del món en festivals de cinema permet que aquesta feina, a la qual li hem dedicat tant de temps i energia, es pugui gaudir a la pantalla gran, que és com més llueix, tant d'imatge com de so". El manresà destaca que "expliquem històries perquè arribin al màxim de gent possible, i els festivals sempre són una gran oportunitat per arribar a persones de cultures i formes de pensar molt diferents a la teva".

El director i guionista manresà només lamenta que, pel fet d'haver estat immers en el rodatge de la sèrie Pulsaciones a Madrid, no hagi pogut viatjar més per anar als festivals on s'ha exhibit, i en molts casos premiat, Zero. És, de llarg, el seu projecte amb més recorregut internacional i el que obté més reconeixement, tot i que també van ser lloats i premiats els seus anteriors curts: Reacción i, especialment, La Culpa, que, després d'estrenar-se en la secció oficial de Sitges el 2010, va ser seleccionat per una quarantena de festivals d'arreu. Precisament aquest treball, que va guanyar el premi del jurat del desaparegut festival de Cinema Negre de Manresa, va ser el que va catapultar Victori al concurs internacional de YouTube.

La voràgine que comporta l'exhibició de Zero als festivals fa que Victori, a vegades, s'assabenti que ha guanyat guardons a través de les xarxes socials: "això fa uns anys era impensable, perquè era tan estrany guanyar un premi! I ara rebre tants reconeixements és emocionant, però estic absorbit per la sèrie i no tinc el cap per ser en un altre lloc". Però sí que hi ha premis especials, per exemple el que el Festival Internacional de Mississippi (Estats Units) dedica a J. Neil Bloomer, un cineasta que va morir el 2011. Els pares d'aquest noi, que són els que entreguen el premi, es van dirigir per carta a Victori. "Va ser molt emotiu perquè Zero parla de la mort d'un ésser estimat, i els pares em deien que per això m'havien donat el premi i que la pel·lícula els havia donat certa pau. És agraït que, amb el cinema, col·labores a ajudar a superar aquestes situacions". Tot plegat lliga amb la història personal del director i la mort sobtada d'una germana.

No hi va haver premi als Gaudí ("la nominació ja és important, guanyar o no guanyar és subjectiu"), però l'any que ve n'hi pot haver als Goya. La trajectòria de Zero continua. A més, en format de minisèrie, es pot visionar a YouTube i a Movistar Plus. Mentrestant, Victori es prepara per fer el salt al llarg: hi ha dues propostes que fan cua.