"De tant en tant, ens convé la paraula i aquí gairebé tots en gaudim, dels mots". El poeta Xavier Giol va ser, tant ahir com dissabte, mestre de cerimònies del festival KonventParaula que va celebrar-se a Cal Rosal amb una excel·lent acollida de públic i que va convertir el centre berguedà d'art contemporani en punt de trobada d'un ampli ventall de poetes del país.

Des de noms consolidats, com Enric Casasses, rapsode i autor d'una obra heterogènia que va començar a cultivar als anys 70, o el mallorquí Carles Rebassa, jove però guardonat amb diversos premis, fins a figures emergents com Guim Valls i el seu poemari Quincalla del segle. Una quinzena d'autors van prendre la paraula a l'espai jardí del Konvent i ho van fer en un ambient distès que els va permetre també interactuar amb el públic i entre si mateixos.

Dissabte a la tarda, a l'escenari de l'espai jardí de Cal Rosal i amb totes les taules a l'aire lliure plenes de públic, s'hi van poder veure diversos autors i els versos van anar d'allò quotidià a plans més figuratius. Entre d'altres van ser-hi presents Casasses, Rebassa, o Míriam Cano, que recentment ha publicat Ancoratge. "Hem buscat que hi hagués diversitat. Cadascú parteix de llocs diferents, i tothom té una tonalitat i un ritme que li és propi", va valorar a Regió7 Anna Roca, responsable de la llibreria Papasseit de Manresa, que ha liderat la proposta per segon any, juntament amb el Konvent.

Poeta, gestora cultural i llicenciada en Humanitats, Míriam Cano era una de les veus de la jornada. Va llegir els seus poemes i va parlar del seu llibre, dividit en tres: "l'última part la vaig escriure a París", va explicar. També va destacar l'excepcionalitat de KonventParaula: "estic envoltada de gent maca, gairebé estic nerviosa".

Abans que ella, alguns dels versos de Carles Rebassa van traslladar el públic a Cafè Món de Palma, mentre que la tarda també va permetre gaudir als assistents de la poesia amb influència del hip-hop de Guim Valls o del recital de Pier Paolo Pasolini i poesia pròpia del manresà Gerard Cisneros. La tarda a l'aire lliure va tancar-la Roger Peláez i el seu binomi humorístic "droga-política". Més tard, les actuacions a l'interior, van tenir un esperit més experimental i de collage de sons i registres interpretatius.

El festival poètic va acabar ahir amb una sessió a microobert, que va permetre de nou la participació de tots els poetes seleccionats i també d'alguns espontanis, així com que alguns d'ells compartissin escenari. "Vam començar de forma més estructurada per, de mica en mica, obrir-nos a les col·laboracions i intervencions que anessin sorgint", va dir Anna Roca.