Es pot percebre la mística ignasiana contemplant un ullal d'elefant d'ara fa 170.000 anys mentre s'escolten unes percussions de Kerala, al sud de l'Índia? I sentint la veu poderosa de Björk davant d'una Pentecosta pictòrica d'Antoni Viladomat?

El Museu Comarcal de Manresa inaugurarà divendres una nova proposta expositiva que convida a conèixer l'espiritualitat de sant Ignasi de Loiola a través de la fusió de tres exercicis sensorials: la contemplació d'una obra d'art, l'audició d'una peça musical i la lectura tant d'un text explicatiu com d'un fragment escrit pel fundador de la Companyia de Jesús (Exercicis espirituals, El Pelegrí, Diari Espiritual), intensament vinculat a la capital del Bages per l'estada iniciàtica que hi va dur a terme durant uns mesos entre els anys 1522 i 1523. L'experiència té un component de vivència individual que es presenta com una manera diferent i complementària de conèixer el centre i que s'ha de fer amb unes tauletes que cedeix el mateix equipament.

"Sant Ignasi, a Manresa, hi va viure un combat espiritual", apunta el musicòleg Oriol Pérez citant les paraules del teòleg i antropòleg jesuïta Xavier Melloni, membre de la comunitat de la Cova que ha donat cobertura intel·lectual al projecte. "A diferència de sant Joan de la Creu i de santa Teresa de Jesús, que van practicar una mística contemplativa, els jesuïtes van apostar per una mística de l'acció", afegeix el responsable d'una iniciativa que coordina juntament amb el director del Museu Comarcal, Francesc Vilà.

El nou recorregut expositiu porta per títol 'Exercicis musicals'. L'experiència transformadora d'Ignasi de Loiola a Manresa i neix de la voluntat de l'Agència Catalana del Patrimoni de proporcionar a la ciutadania mirades inèdites a les col·leccions dels museus locals. "El públic ha de participar, no ser tan sols un simple espectador", apunta Pérez: "la proposta no es vol aproximar als espais exteriors de la petjada ignasiana sinó al cor de l'experiència que va viure aquí".

Per fer l'itinerari, el visitant haurà de sol·licitar una tauleta a la recepció del museu que li permetrà seguir la ruta per les diferents sales del centre, amb una aplicació que no és accessible per a dispositius mòbils particulars. "Volem que les persones entrin d'una manera i en surtin d'una altra, que experimentin un moviment de l'ànima", afirma Oriol Pérez.

El recorregut s'iniciarà al claustre i prosseguirà posteriorment en el sentit de la visita ordinària, amb cadascuna de les obres proposades indicada amb una museografia diferenciada. "No hem buscat que tot sigui contemporani d'Ignasi de Loiola, sinó que hem escollit peces artístiques i musicals vinculades a la lluita interior que va mantenir quan va ser a Manresa".

La proposta, que ha tingut la participació de Jordi Piñero i Jesús Galdón, no és rigorosament innovadora però, per cercar paral·lels, Pérez cita com a exemple la iniciativa expositiva del Museu Van Gogh d'Amsterdam, que "permet diferents formats de visió". En paraules d'Oriol Pérez, "cerquem una experiència consistent en el retrobament amb un mateix".

El projecte s'inaugura aquest divendres (19 h) i no té data de finalització, segons Francesc Vilà. El públic ja podrà accedir a fer l'itinerari a partir d'aquest mateix dissabte. Aquest dijous, a les 20 h, a l'Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa, Oriol Pérez impartirà la conferència "L'experiència estètica com a aproximació a l'experiència transformadora de sant Ignasi a Manresa".

El projecte de l'equipament de la via Sant Ignasi s'inscriu en l'ampli programa de commemoració de l'estada del cavaller de Loiola a la ciutat, que culminarà amb el cinquè centenari de l'any 1522.