La cova de les Teixoneres de Moià hauria estat l'últim refugi dels neandertals

Un estudi d'un equip internacional detecta la presència dels homínids al Moianès fins fa 35.000 anys

18.06.2016 | 07:42

Investigadors del jaciment de la cova de les Teixoneres, que forma part de les coves del Toll de Moià, han publicat a la revista Radiocarbon un estudi del qual es desprèn que el jaciment podria haver estat testimoni de la desaparició dels neandertals a Europa Occidental.
En concret, s'hi ha detectat presència de neandertals fins fa 35.000 anys, moment en el qual la cavitat es va abandonar, encara que 5.000 anys després va tornar a ocupar-se per sapiens.
L'estudi està signat per un equip internacional format per membres del Max Planck Institute de Leipzig, Alemanya, i es completa amb el Centre Nacional d'Investigació sobre l'Evolució Humana (CENIEH), ubicat Burgos, i l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) de Tarragona.
Les conclusions es basen en les datacions obtingudes amb el mètode ultrafiltració (ABOX), que permet depurar les mostres de Carboni 14 amb més precisió, segons han explicat des del CENIEH. La investigadora del Max Plank Institute Sahra Talamo ha estudiat 16 mostres òssies i una de carbó i ha obtingut una sèrie de dates coherents des del punt de vista estratigràfic. Les mostres inclouen ossos amb alteracions antropogèniques en forma de marques de tall, relacionades únicament i exclusivament amb l'ocupació humana.
Ruth Blasco, del CENIEH i codirectora del jaciment, explica que aquestes marques són "estries produïdes de forma accidental per eines lítiques" vinculades a activitats humanes de la cova.
A més, les dates obtingudes procedeixen de les dues últimes unitats sedimentàries i proporcionen un últim període d'ocupació d'entre fa 35.000 i 40.000 anys. Les datacions són coherents entre elles i indiquen que el sediment no va ser excessivament pertorbat, cosa que suggereix una continuïtat en l'ocupació de la cova fins fa 35.000 anys. A partir d'aquell moment es produiria una interrupció de més de 5.000 anys, fins a la reocupació de la cova pels sapiens, afirma Jordi Rosell, de l'IPHES i codirector de les excavacions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema