La sisena edició del Festival Internacional d'Orgue de Montserrat oferirà quatre concerts, un cada més d'estiu. L'innovador organista de la catedral de Mònaco, Olivier Vernet, inaugurarà el cicle el proper dissabte. Es podrà escoltar la Toccata i Fuga Dòrica de Johann Sebastian Bach i peces de Nicolaus Bruhns, de Felix Mendelssohn i del no tan conegut Niels Gade, un músic admirat especialment per Robert Schumann.

Els concerts del festival d'orgue, que són en homenatge a la memòria del pare abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, tenen lloc a la basílica de Santa Maria, sempre a les 9 del vespre, i l'entrada és lliure. Aquest certamen musical ofereix la possibilitat d'escoltar l'orgue Blancafort (2010) a càrrec d'alguns dels millors intèrprets de l'instrument d'arreu. Tal com va destacar ahir el director artístic, Jordi-Agustí Piqué, el festival va néixer de la voluntat de mostrar al públic les possibilitats que ofereix l'orgue més enllà de la litúrgia. "Sense voler fer pedagogies estranyes, volem mostrar la diversitat, adaptabilitat i grans possibilitats de l'instrument".

D'aquesta manera, en el segon concert, el festival presentarà una producció pròpia amb la Música Aquàtica i la Música per als Reials Focs d'Artifici de G. F. Händel. Aquesta versió tindrà a l'orgue Arnau Reuyés, titular de l'orgue de la basílica de Sant Francesc de Palma de Mallorca, i un grup de metall format per sis instrumentistes i percussió, que ompliran l'espai sonor de la basílica de Santa Maria per recrear la impressió acústica volguda per Händel en les seves conegudes obres.

El tercer concert convidarà el prestigiós cor Saint Bride's, amb el seu director titular, Robert Jones i l'organista Matthew Morleu. En versió de concert, recrearan un Evensong, és a dir, l'ofici de Vespres i Completes amb la particular polifonia anglesa alternada amb peces d'orgue.

El cicle és clourà amb innovació. L'orgue dialogarà amb el saxòfon, amb un programa nou i suggerent a càrrec dels germans Faggioni.