El Desfolca't de Calaf, el festival de la música tradicional i popular, ha celebrat aquest cap de setmana els 25 anys amb l'objectiu d'arribar a un públic ampli, que no segueix habitualment els sons d'arrel, però interessat en un cartell variat on tenen cabuda des de l'ska, el folk, la clàssica fins al reggae.

El que va néixer a la capital de l'Alta Anoia com la primera Trobada Internacional d'Acordionistes i Música Popular de Calaf, impulsada per un calafí que va voler emmirallar la proposta en un certamen similar que se celebrava als Pirineus, s'ha transformat i modernitzat fins a convertir-se en una trobada de música tradicional de referència, no només a la Catalunya Central, sinó també al conjunt de Catalunya.

La llavor que va plantar en Joanet, el veí del poble que va engegar el projecte, va germinar amb èxit. Aquest cap de setmana, dins dels actes del festival, se li ha dedicat un homenatge pòstum i s'ha projectat un vídeo documental sobre el relleu generacional i el desenvolupament del Desfolca't per a aquesta 25a edició.

Més enllà del record dels anys passats, el festival ha volgut tenir personalitat pròpia amb la barreja d'estils diferents. "Hem barrejat grups amb uns cançoners populars amb d'altres que fan una música totalment diferent. També hem reforçat les activitats de tarda per a les famílies", explica Núria Planell, una de les responsables de l'organització.

Entre els artistes que han passat per Calaf hi ha Albert Pla i Diego Cortés, la Cobla Catalana dels Sons Essencials, Aspencat, la Jove Orquestra Simfònica de l'Anoia o Amsterdam Klezmer Band, una de les apostes estrangeres de l'edició. En total, quinze concerts diferents concentrats sobretot a la nit de dissabte.

Una vegada passat el cap de setmana, el futur del Desfolca't encara és una incògnita. La gràcia de l'esdeveniment ha estat que ha aconseguit passar el relleu i engrescar gent nova per organitzar-lo. "Tots els que som aquí hi som de forma totalment voluntària, fora de la nostra vida familiar i professional. És molt d'esforç i per això hem de procurar que s'hi sumi més gent", exposa Planell.

Per tal d'estendre-ho a altres colles de la població, els membres de l'organització han demanat la col·laboració d'altres entitats. Així, la coral de Calaf s'ha encarregat de tenir a punt el sopar i una associació local s'ha encarregat de la barra principal de la festa.