Apropar la música a tothom, sense barreres. Aquest és l'objectiu del Festival de Música Antiga dels Pirineus que enguany, per primera vegada, presenta un cicle de concerts paral·lel destinat als col·lectius que tenen més dificultats d'accedir a la cultura i que segurament no assistirien als concerts que proposa el FeMAP si no fos a través d'aquesta iniciativa.

Així ho ha explicat el director del FeMAP, Josep Maria Dutrèn, que ha recordat que la proposta s'ha acabat de lligar enguany després d'haver fet una primera prova ja en l'edició del festival de l'any passat. Els responsables del certamen i el consell assessor del FeMAP social han treballat conjuntament amb residències, centres especials de treball i centres de salut mental per determinar com podien acostar la música als seus usuaris. D'aquesta feina n'ha sortit una programació de vuit tallers amb la posterior assistència a un dels concerts del certamen i de quinze sessions de música a domicili. De les comarques de la regió central, Avià, Berga, Bagà, Puigcerdà i la Seu d'Urgell seran seu d'aquestes activitats.

Pel que fa a la primera proposta, els usuaris del Taller Claror i el Centre de Dia de Salut Mental de la Seu d'Urgell; els usuaris de la residència i de la Fundació ADIS de Puigcerdà, els residents de la residència Sant Bernabé de Berga i de la Salarich Calderer de Bagà i també els nois i noies del Taller Coloma d'Avià participaran a un taller previ explicatiu i orientatiu a l'assistència a un dels concerts que s'oferiran a la seva localitat. "Els usuaris tindran l'oportunitat de conèixer de prop el que escoltaran, i després, gaudir de l'actuació", ha detallat Dutrèn.

Per altra banda, "per a aquells col·lectius als quals és impossible poder assistir a una sala de concerts per les seves especificitats, s'ha pensat en portar-los la música a casa". En aquest cas, un quartet de joves músics del flamant Conservatori de Música dels Pirineus es desplaçaran als centres i residències abans esmentats per oferir una actuació als seus usuaris. "L'objectiu és que tothom pugui gaudir de la música i oferir de manera paral·lela una programació perquè pugui arribar al màxim de gent possible", ha afegit Dutrèn. A banda del vessant social, aquest projecte permet que joves músics de les escoles de música de la Seu d'Urgell, Puigcerdà i Berga, que integren el nou conservatori intercomarcal, puguin treballar un repertori de nivell amb professors reconeguts i ser els protagonistes d'una gira de quinze concerts.

Els propers anys, els impulsors del festival preveuen poder ampliar aquesta oferta i millorar-la adaptant-la a les necessitats.