"Una sala de concerts natural". Així va definir Josep Maria Sauret la magnificència sonora de la col·legiata de Sant Vicenç del castell de Cardona, que entre els mesos de juliol i agost acollirà els cinc concerts d'un nou festival que situa la localitat bagenca en el mapa musical i estiuenc de la Catalunya Central. Organitzat per l'Ajuntament i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, amb el suport de la Diputació i la Fundació Cardona Històrica, el cicle portarà a l'església romànica formacions de renom com la Polifònica de Puig-reig, l'ascendent Quartet Mèlt, la cantant i arpista Arianna Savall, la jove vocalista i trompetista Andrea Motis i un dels concerts de l'orquestra de la prestigiosa Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS).

"Volem que passin coses al castell, un lloc on les visites a l'estiu han augmentat", va apuntar l'alcalde de la vila ducal, Ferran Estruch, en la presentació del cicle Sons de la Col·legiata. Com ja passa amb el festival de Sant Pere de Rodes i la Schubertíada de la canònica de Santa Maria de Vilabertran, dos dels monuments gestionats per l'Agència, el castell de Cardona també tindrà la seva quota de música estival amb una dotació pressupostària de 25.000 euros. Una iniciativa amb vocació de perdurar que podria tenir continuïtat durant l'any, va apuntar Estruch.

Les entrades a 15 euros i la diversitat d'estils són per a Josep Maria Sauret, director artístic del projecte, una invitació que les 250 localitats de l'aforament de la col·legiata s'omplin en cada concert. Per això, la proposta és gaudir amb un cartell que oferirà des de la potència coral de la Polifònica, que combinarà música clàssica amb cançó catalana i musicals nord-americans, i l'eclecticisme del repertori dels Mèlt fins al jazz d'Andrea Motis, Joan Chamorro i Josep Traver, la dialèctica entre tradició nòrdica i mediterrània amb Arianna Savall i Petter U. Johansen, que tocaran instruments com l'arpa, el violí barroc i el contrabaix, i la categoria dels alumnes de l'AIMS.