Una mirada femenina però no feminista és el que reivindica l'Elles Festival, que se celebrarà els dies 15 i 16 de juliol a l'era del Mas Sant Iscle (Sant Fruitós de Bages) i que enguany suma a la proposta musical una trobada amb artistes d'altres disciplines com l'escultura i la viticultura. Lídia Pujol, Karol Green, el Wom Trio i la francesa Pomme brindaran quatre concerts en dues jornades en un entorn privilegiat que es vol obrir a diferents iniciatives culturals i etnoturístiques al llarg de l'any.

Després de dues edicions que van servir per posicionar el festival en el calendari estival, l'Elles es renova i, amb Rosa Vilanova, del Mas de Sant Iscle, Pep Garcia i Núria Cabrera afronta una tercera convocatòria que convida a gaudir de la música tot sopant o prenent una copa, motiu pel qual hi haurà servei de bar i un menú propi del festival. "Hem volgut créixer i ens hem internacionalitzat", va explicar Rosa Vilanova en la presentació del certamen: "l'Elles agafa una altra dimensió perquè, a més de la programació de l'Elles canten, aquest cop també hem creat l'Elles fan".

Lídia Pujol protesta

L'espiritualitat ha pres cos els darrers anys en la trajectòria de Lídia Pujol amb projectes com 'La cerimònia de la llum' i 'Iter Luminis', però per a l'Elles es retrobarà amb l'espectacle 'Tretze maneres de cantar les quaranta', on interpreta temes de cançó protesta d'autors com Albert Pla ('El somiatruites'), Lluís Llach ('País Petit'), George Brassens ('La mala reputació'), Joni Mitchell ('Hi ha gent') i La Polla Records ('Salve Regina'), entre d'altres. "Tot i que darrerament ha actuat sovint en espais com ara monestirs, el registre vital de la Lídia, una dona activa socialment, és la revolta", va apuntar Pep Garcia.

El mateix dia 15, també actuaran Clara Luna (piano i veu), Gemma Abrié (contrabaix i veu) i Laia Fortià (bateria i veu), les integrants del Wom Trio. La formació, que ja va actuar fa un temps a Sant Iscle, ofereix grans temes del pop passats pel sedàs del jazz, i on altres gèneres com la bossa nova i el soul aporten un element singularitzador.

La segona jornada, l'endemà dissabte, serà el torn de dues intèrprets amb trajectòries diferents i una personalitat molt marcada. La sud-africana Karol Green, resident a Sant Fruitós de Bages, s'acompanyarà de Fredy Wort (piano) i Antonio Torres (bateria) en un concert per on transiten les músiques del món, el soul, el gospel i els sons africans. Green dirigeix dues formacions de gospel i, amb una d'elles, el Gospelians&Gracia, va participar en el concurs televisiu Oh, Happy Day!

L'altra protagonista de la vetllada de cloenda de l'Elles serà Pomme, una jove parisenca de 19 anys que "vindrà de França expressament per actuar a Sant Iscle". Segons Garcia, el suggeriment de la seva contractació és del musicòleg Albert Pardo: "és una noia que està pujant i d'aquí a un any serà coneguda. És un petit diamant per conèixer". El repertori de Pomme es vesteix amb cançons d'amor, lleugeresa i dolor, de tres minuts i un to íntim i proper.

L'altra pota del festival és la programació de l'Elles fan, que el dia 16 de juliol (18.30-20.30 h) portarà quatre artistes a Sant Iscle per compartir coneixement i experiències amb el públic, en una trobada de portes obertes i sense inscripció prèvia. La sommelier Anna Castillo oferirà un tast de vins a cegues, Txell Fusté i Àstrid Torres faran un taller sobre millora de la qualitat de vida a través de l'excel·lència del moviment, i l'artista plàstica Gemma Osete, amb obra en diverses col·leccions particulars, parlarà de la seva obra.

El festival té el suport de diverses empreses, així com de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages. El festival de música clàssica se n'ha anat a Sant Benet, però l'era de Sant Iscle no atura l'activitat.