El proper 24 d'agost es compliran vuit dècades d'un de tants fets ignominiosos que van ocórrer a la Barcelona revolucionada pel cop d'estat feixista del 18 de juliol del 1936. El fracàs de la revolta, a la capital catalana, va deixar el poder i les armes en mans d'anarquistes i elements descontrolats que, entre d'altres víctimes, es van cobrar la vida del periodista Josep Maria Planes, nascut el 31 de gener del 1907 a Manresa. Encara no tenia 29 anys quan un escamot el va detenir i se'l va endur a la carretera de l'Arrabassada, on el van executar amb set trets. La seva culpa? Haver estat un reporter honest que havia denunciat els excessos d'aquests pistolers que van sembrar el terror a la ciutat durant els primers mesos de la guerra civil espanyola.

La vida intensa, però també breu, de Planes és proporcional a la solvència del seu llegat periodís-tic, i Regió7 se'n fa ressò amb la publicació setmanal, a partir de demà dissabte dins del suplement Revista, d'una selecció de mig centenar dels millors textos i articles que el reporter va publicar en diaris i revistes dels anys 20 i 30. La tria va a càrrec de Pep Corral (Manresa, 1989), membre de la Comissió Any Planes. Graduat en Periodisme i amb Màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament per la Universitat Pompeu Fabra, ha investigat a fons l'obra de Planes essent-ne el resultat la tesina Les nits de paper. Estudi de la representació literària de l'oci nocturn a la capital catalana entre 1926 i 1936 a partir de la lectura de 'Nits de Barcelona' de Josep Maria Planes. En el terreny professional, Pep Corral és redactor de la pàgina web de Regió7 i autor de lasecció mensual de còmic que apareix a les pàgines de Cultures.

El primer text, que apareixerà en l'edició de demà dissabte, porta per títol Confidències d'un reporter, que va sortir publicat a la revista Mirador i tracta sobre els secrets que, per a Planes, hi ha implícits en la feina d'un cronista i entrevistador. Una frase plena de saviesa i ironia que es destaca d'aquest article és: "El reportatge és parlar de tot sense entendre de res. Cal tenir, això sí, un estil clar". Tota una declaració d'intencions.

D'aquesta manera Regió7 s'afegeix a la commemoració dels 80 anys de la mort del periodista, un esdeveniment que es concreta en l'Any Planes, en la comissió del qual hi figuren la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Fundació Independència i Progrés, l'Associació Memòria i Història de Manresa, la UVic-Universitat Central de Catalunya, la Fundació Universitària del Bages (FUB), Òmnium Cultural, el Col·lectiu Desvalls i, a títol personal, els periodistes Pep Corral i Jordi Finestres (biògraf i responsable de la reedició dels llibres d'articles de Planes) i els historiadors Joaquim Aloy i Jordi Sardans.

Des de demà i fins al juny, per les pàgines de la Revista trauran el cap mig centenar d'articles de les publicacions periòdiques Mirador, La Publicitat, Pla de Bages, El Be Negre i La Rambla, principalment. Després d'escriure per a diaris i revistes d'àmbit manresà, Planes va anar a Barcelona i va destacar com a cronista i articulista en les esmentades capçaleres. També va ser director de El Be Negre, un setmanari satíric que va treure 245 números, entre el 23 de juny de 1931 i el 15 de juliol del 1936.

L'Any Planes es va iniciar a principis de juny amb el lliurament del Premi Planes de periodisme d'investigació a l'equip del documental A la recerca del paradís, que tracta sobre el fenomen de la captació de joves europeus per a la causa gihadista d'Estat Islàmic i es va emetre el febrer de l'any passat al programa 30 Minuts de TV3. En l'acte, que va tenir lloc al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa, la periodista Anna Teixidor va recollir el guardó en la seva representació, acompanyada del càmera Marc Faro i el realitzador Lluís Montserrat, el nucli del grup que va realitzar el reportatge amb la productora Jèssica Muntaner.

Les activitats de l'Any Planes inclouen xerrades, una exposició, un itinerari per Manresa i, el dia 24 d'agost, està previst posar una placa a l'indret on el periodista va caure abatut per la intolerància.