Estaven creant junts una mateixa obra, però no ho sabien. I ahir ho van descobrir. El cantant David Carabén, l'actriu Mercè Sampietro, el col·lectiu de creació sonora Cabo San Roque i el coreògraf Toni Mira són els artistes que han dut a terme el 'Cadàver Exquisit', un joc de creació col·lectiva que s'ha anat construint "a cegues" i per fases, i que aquest any obrirà la 19a edició de la Fira Mediterrània.

Aquest projecte singular es va presentar aquest dimarts envoltat de misteri a la Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, juntament amb la resta de la programació de la fira. Tal com van explicar els mateixos autors, el "cadàver" acabarà prenent la forma d'un espectacle audiovisual amb un mapatge a la façana de l'ajuntament de Manresa.

En veure's les cares, la primera reacció dels artistes va ser de sorpresa. Mai havien participat en una creació com aquesta i no tenien ni idea de qui eren els seus companys. Alguns es coneixien i fins i tot havien treballat junts, però per a d'altres era el primer cop que coincidien. "Aquest sistema t'obliga a no plantejar-te el que ja et ve donat. Hi penses, però no pots canviar-ho, i això fa que et concentris en altres espais", comentava San Roque.

Una creació atzarosa

El misteriós joc va començar quan David Carabén, líder i cantant del grup Mishima, va rebre un correu electrònic amb un encàrrec. A partir d'un parell de fotografies en blanc i negre, que evocaven el concepte de festa popular, va haver d'escriure un poema. "Jo tenia la part més fàcil. Quan et donen un pretext sempre és més senzill, però la principal dificultat va ser no tenir la música per acabar de donar sentit a les paraules. Jo hi jugo molt, però en aquest cas he hagut de fer més d'escriptor del que em sento, i he confiat que els altres em servirien de xarxa", comentava.

Carabén va coincidir amb la veu que ha donat vida al seu text, inspirat en "la festa com una manera de treure les teranyines a la solitud". És la de l'actriu Mercè Sampietro, coneguda pel seu paper de matriarca a la sèrie La Riera de TV3. "Per a mi és un privilegi que ella doni cos a les meves bestieses", deia Carabén entre rialles.

Per la seva banda, Sampietro afirmava que estava "intrigadíssima per saber qui havia escrit el text". "El poema connecta amb moltes coses, i realment m'he divertit molt amb aquesta idea, que trenca amb la lògica i la racionalitat. L'atzar és molt més potent que la imaginació", assegurava l'actriu. Una idea en què coincidien Cabo San Roque i Toni Mira, responsables del relleu creatiu. "L'atzar provoca la imaginació, i cal seguir el fil per aprofitar-lo".

De fet, San Roque ha afegit el seu granet de sorra amb la composició musical, que inclou càntics de la festa major . "Del text del David ens va agradar molt la contraposició de la solitud amb la festa popular. Com que es tractava del tercer pas, ja tens dues persones a qui pots decebre, i això suposa més pressió", comentava el músic.

L'últim a fer-hi la seva aportació serà el coreògraf Toni Mira, que ja havia col·laborat en l'edició de la fira de l'any passat. "Vaig veure l'edifici de l'ajuntament i vaig pensar: aquí hi vull fer una projecció". Ara l'artista té a les seves mans tot el material i la idea és convertir-lo en un espectacle audiovisual de mapatge en col·laboració amb els Geganters de Manresa i un grup de persones grans. "Estic una mica espantat, per a mi és un repte. Quan vaig escoltar l'obra, va ser un viatge irrepetible de 10 minuts. És un puzle molt interessant i volem fer trempar el públic", confessava.