Després d'haver recorregut Amèrica de nord a sud i d'haver visitat Austràlia i Sud-àfrica durant els últims cinc mesos, 'The Book of Souls World Tour' d'Iron Maiden porta ja unes setmanes en territori europeu, aproximant-se de mica en mica a terres catalanes. I l'espera arriba a la seva fi aquest mes de juliol.

Així les coses, la banda britànica actuarà a Espanya en el Resurrection Fest de Viveiro (Lugo, el 9 de juliol). Després de fer una incursió portuguesa fins a Lisboa l'11 de juliol, la gira visitarà Madrid (13 de juliol, Barclaycard Center), Sevilla (14 de juliol, Estadi de la Cartuja) i conclourà el seu periple al Rock Fest Bcn (16 de juliol a Santa Coloma).

Seran en total quatre les dates a Espanya, en què Iron Maiden presentarà el seu més recent àlbum, 'The Book of Souls', el setzè en una discografia tan extensa com llorejada i influent. Essencial, en definitiva, per comprendre el heavy metall, un gènere del qual van ser a la seva manera pioners i que encara avui es manté ple de vida gràcies precisament a la seva inquantificable aportació.

I per celebrar el seu retorn, repassem els seus 41 anys d'història, des de la seva formació el 1975 a Londres fins a l'actualitat, resumint la seva discografia en una desena de cançons immortals.

Running Free (1980)

Com dèiem, Iron Maiden va néixer el 1975 a Londres per l'obstinació i les aspiracions del baixista Steve Harris, qui mai ha flaquejat en la direcció del grup des de llavors. Ni tan sols en aquells primers anys en què massa músics anaven i venien, fins que el 1979 van ser capaços de llançar 'The Soundhouse Tapes', un primer EP que va ser un potent toc d'atenció d'un grup que tot i seguir en el underground, ja comptava amb una important base de fidels.

Un any després arribaria el seu primer LP, l'homònim Iron Maiden, amb Paul Di'Anno a la veu i en què van plasmar tots els anys previs d'aprenentatge i lluita en temes com 'Prowler', 'Sanctuary', 'Phantom of the Opera ',' Transylvania ',' Iron Maiden '(la cançó) i el seu primer èxit en llistes,' Running free '.

Run to the Hills (1982)

Després apuntalar el seu èxit amb el seu segon disc, 'Killers' (1981), el grup va aconseguir donar un salt qualitatiu coincidint amb el canvi de cantant i l'arribada de Bruce Dickinson, qui ja va imprimir la seva personalitat en la tercera escomesa, 'The number of the beast '(1982), que comptava amb clàssics del heavy com la cançó titular,' Hallowed by the name 'i, per descomptat,' Run to the hills '. Llavors ja eren un fenòmen global, tot i no comptar amb suport dels grans mitjans, cosa que es va mantenir encara durant molts anys.

The Trooper (1983)

Tot i viure en una voràgine constant de gires per tot el planeta, la banda, imparable, encadenava discos plens de clàssics instantanis que encara ara són fonamentals en els seus recitals. Tal és el cas de 'The Trooper', tema pertanyent al quart treball d'Iron Maiden, 'Peace of Mind', editat al maig de 1983.

Minutes to Midnight (1984)

I així, sense solució de continuïtat, al setembre de 1984 arribava el seu cinquè disc en cinc anys, 'Powerslave', que d'alguna manera aglutina l'essència condensada de la banda i va marcar un punt d'inflexió no només en Iron Maiden, sinó en tota l'escena heavy. Temes com 'Aces high' o la sempre corejada '2 minutes to midnight'.

Can I Play With Madness (1988)

Per quan va arribar el sisè disc, 'Somewhere in time' (amb cançons tan poderoses com 'Wasted years'), els Maiden estaven instal·lats en un pedestal que els portava a despatxar cinc milions de còpies dels seus discos de mitjana amb sorprenent facilitat. Això mateix va passar el 1988 amb 'Seventh son of a seventh són', àlbum precedit del senzill 'Can I play with madness', que va arribar al tercer lloc en la llista de vendes britànica.

Fear of the Dark (1992)

El següent pas va ser 'No Prayer for the Dying' el 1990, amb Iron Maiden seguint amb fermesa el seu camí en un món en el qual el grunge i el rock alternatiu eren la tendència. Això va fer que es ressentissin les vendes dels seus discos, com aquest 'Fear of the Dark' de 1992, alhora que mantenien el seu múscul en concerts sempre multitudinaris.

Lord of the Flies (1995)

Però fins i tot la venda d'entrades per als seus recitals es va acabar ressentint després de la marxa de Bruce Dickinson (i el guitarrista Adrian Smith). I és que, encara que va estar a la banda fins a 1999, el seu substitut, Blaze Bailey, se les va veure i se les va desitjar per convèncer els fans de la seva vàlua. De fet, és probable que mai ho aconseguís realment, tot i discos tan notables com 'The X Factor' (1995) i 'Virtual XI' (1998). I tot i cançons tan potents com 'Man on the Edge' o aquest 'Lord of the Flies', totes dues del desè àlbum del grup.

The Wicker Man (2000)

Sis anys després de la seva fugida, Bruce Dickinson (a la banda prèviament de 1982 a 1993) tornava a la cleda acompanyat també per Adrian Smith (que abans va estar de 1980 a 1990), conformant així l'alineació actual d'Iron Maiden, completada pel fundador Steve Harris (des de 1975 doncs), els guitarristes Dave Murray (des de 1977) i Janick Gers (1990), i el baterista Nicko McBrain (en el lloc des de 1982).

S'obria una nova etapa coincidint amb el nou mil·lenni, tal com el mateix grup va comprendre el titular a seu dotzè treball 'Brave new world', amb cançons que van fer als fans recuperar la fe en els seus vells ídols. Parlem de 'Blood brothers', 'Ghost of the Navigator', la titular 'Brave new world' i el frenètic tema d'obertura, 'The Wicker Man'.

No More Lies (2003)

Per descomptat, Iron Maiden ja eren des de feia temps clàssics de la música del nostre temps més enllà de gèneres, ja que van aconseguir obrir incomptables fronteres i popularitzar massivament a l'heavy metall. Per això, amb el retorn de Bruce Dickinson al micròfon, van recuperar tot el seu poder de convocatòria recolzant-se en àlbums com 'Dance of death', en què demostren la seva capacitat creativa en peces tan avassalladores i grandiloqüents com 'No more lies'.

Speed ??of Light (2015)

El grup, còmode en el seu estatus de 'intocable', es va prendre el seu temps per fer les seves següents obres, 'A matter of life and death' (2006) i 'The final frontier' (2010), ambdues secundades per extenuants periples al voltant de tot el globus terraqüi, amb l'objectiu últim de respondre a la demanda dels seus milions de fans.

I així ens vam plantar a l'any 2015 per rebre el setzè disc d'Iron Maiden, 'The Book of Souls', que inicialment anava a arribar a la primavera, però un inesperat i inquietant càncer de llengua de Bruce, ara ja totalment superat, va obligar a retardar els plans fins al setembre.

L'espera va valer la pena i va satisfer les expectatives dels seguidors de la banda, que van acollir amb algaravia i gresca l'anunci de l'enèsima gira mundial d'Iron Maiden, que va arrencar el passat 24 de febrer a Fort Lauderdale (Miami, Estats Units) i que aquest mes arriba per fi a Espanya amb un únic crit de guerra possible: Up The Irons!