Aplegar les propostes més agosarades del teixit creatiu del territori català, amb artistes consagrats i emergents, durant 12 hores. Aquesta és la proposta del festival "Pensament, obra i acció", una iniciativa que se celebrarà avui a Moià i que beu de l'essència i el llegat dels festivals que en els últims anys s'han fet a la vila. L'objectiu, com en les anteriors edicions, és "descentralitzar l'art i posar la cultura i el territori en òrbita", segons explica una de les principals impulsores, Neus Purtí.

Aquest any, però, el festival s'ha reformulat, ha canviat de nom i d'organitzadors i ha ampliat l'oferta de disciplines artístiques. "L'any passat el col·lectiu organitzador era Àrea Escena, amb l'associació Ex Abrupto al capdavant. Enguany el col·lectiu l'Oficina, format per sis persones, n'hem agafat el relleu partint de la mateixa idea, però creant un nou festival". Entre les propostes hi haurà arts plàstiques, escèniques, audiovisuals, moda, poesia, gastronomia i pensament, "i serà més intensiu que els altres anys", explica Purtí.

L'espai es manté com un element destacat i singular. I és que la iniciativa porta l'art multidisciplinari i trencador a l'interior de les cases del carrer Sant Sebastià de Moià, com ja va fer l'any passat -llavors sota el nom d'Ex Abrupto-. Les propostes dels artistes es podran trobar, doncs, en jardins, rebedors, terrasses, soterranis, façanes, escales o balconades entre les 12 del migdia i les 12 de la nit.

Tot i incloure creadors d'arreu, el festival també vol ser un aparador important per als artistes catalans. "N'hi participen molts", afirma Purtí. "Volem ser una finestra per on corri l'aire, i una manera de donar joc i potenciar llocs que no siguin la capital. Obrir finestres és molt important", opina. Els tres eixos principals de la programació d'aquesta edició són l'obra -que inclou arts plàstiques i audiovisuals, amb exposicions de fotografia, street art, pintura i escultura- l'acció -amb concerts, performances- i el pensament, un eix que de moment es cobreix amb recitals poètics, però que es vol potenciar de cara a futures edicions. "Ens agradaria molt organitzar converses, debats o taules rodones, i portar-hi persones interessants perquè contraposin idees", explica Purtí.

Gran ventall musical

La música és, potser, la disciplina en què el festival d'avui presenta més varietat. "Ens hem embolicat", afirma rient Neus Purtí. "Molts artistes ens han dit que sí, sobretot músics, i no hem dit que no a ningú. Gairebé cada mitja hora començarà algun espectacle o concert, amb propostes per a tots els públics". L'oferta, doncs, és contínua, i va des de concerts de música clàssica fins a DJs, passant per la programació infantil. També hi haurà moda, gastronomia a peu de carrer amb el restaurant Les Voltes i la col·laboració especial de la Fura dels Baus.

Tot i que no es consideren pioners de la descentralització cultural, el nou festival que enguany s'impulsa neix amb la intenció de consolidar-se al Moianès i, segons Purtí, és una bona mostra del que s'està coent al territori català fora de la capital. "Hi ha força efervescència. Avui en dia la gent està al dia de tot arreu del món, i crec que s'ha entès que qualsevol punt del territori és vàlid per impulsar l'art".